Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Ulf Erlandsson

Ekonomidirektören och långvarige medarbetaren vid landstinget i Uppsala län, Ulf Erlandsson, har avlidit i en ålder av 76 år. Han sörjs närmast av sin sambo sjuksköterskan Maria och sonen Martin med hustrun Karin.

Ulf kom från Tångeråsen i Offerdal. Han visade tidigt sin begåvning, bland annat genom att läsa vid tre års ålder. Föräldrarna Erland och Brita Johansson var framsynta och såg till att de sex barnen fick möjlighet till fortsatta studier efter den sjuåriga folkskolan.

De två sönerna fick rådet av socken- och familjeprästen Nils Parkman att söka till Fjellstedska skolan i Uppsala för att där ta studentexamen. Den varmt troende modern hoppades nog att någon av dem skulle välja prästbanan, men så blev det inte. Båda blev dock kvar i Uppsala. Ulf fortsatte studier på universitetet och tog en pol. mag.-examen.

Sitt första arbete fick han inom administrationen på Ulleråkers sjukhus där han blev en pålitlig och nära medarbetare till sjukhusdirektören Per Elfvik, som var av en av de först anställda på det landstingskansli som började byggas 1943. När landstinget tog över psykiatrin från staten 1967 blev han den förste sjukhusdirektören på Ulleråker. Man kan med fog påstå att Ulf fick en utmärkt mentor och en mycket god inskolning inom landstingsorganisationen.

Under 1970-talet fick det centrala landstingskansliet upp ögon för den duktige ekonomiassistenten på Ulleråker och Ulf plockades över till landstingets centrala ekonomiavdelning där han blev en parhäst till ekonomidirektören Peter Olsson. Dessa två var de ekonomitjänstemän som arbetade närmast den politiska ledningen under flera decennier. Ulf var inte den som framhävde sig själv, det behövde han inte, de svåra frågorna och de knepiga problemen landade ändå oftast i hans knä för alla kände med åren stor tillit till hans klokskap och höga kompetens.

Vid budgetberedningens årliga höstinternat inför kommande års landstingsbudget ingick kamratliga kvällsövningar. Ofta diverse femkamper med ibland politikerlag mot tjänstemän, ibland med blandade lag. Påfallande ofta vann det lag Ulf ingick i, särskilt om det ingick allmänbildande frågesport. Inte minst kunde han sin bibel. Han var en flitig motionär med såväl vasalopp som maraton på sin meritlista. Naturintresset var stort i hela familjen och sonen Martin har doktorerat i limnologi och arbetar med vattenvård i Västmanlands län. Det känns helt rätt att begravningsgudstjänsten förläggs till Trädkyrkan i Berthåga i Uppsala.

Vi är många i landstinget, såväl politiker som tjänstemän, som arbetat nära Ulf som känner saknaden av en god kamrat men också stor tacksamhet över hans många år av hängivet och framgångsrikt arbete i landstingets tjänstemannaledning.

Mats O Karlsson

Landstingsstyrelsens ordförande 1995-2006