Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Torunn Sætre Holgersson, Åsarna

Torunn Sætre Holgersson, Åsarna, har avlidit i en ålder av 71 år efter en tids sjukdom.

Annons

Torunn föddes i slutet av februari 1948 i en liten by i samhället Ørsta. Byn heter Sætre (såsom hennes efternamn) och ligger vid Norges västra kust, omringat av höga fjäll och vackra fjordar. Torunn växte upp tillsammans med sin mamma, pappa och två bröder. Hon var den mellersta i syskonskaran.

Redan i ung ålder visste Torunn att hon ville arbeta inom vården och vid 19 års ålder började hon undersköterskeutbildning. Fem år senare tog hon examen som fysioterapeut i Hammerfest och dessförinnan gick hon på statens fysioterapiskola i Oslo.

Torunn var aldrig rädd att prova på nya utmaningar, och svindlande höjder var något som ständigt lockade henne. Mount Everest, Mount Kenya, Kilimanjaro och Himalaya är bara några berg hon vandrat på/bestigit. Förutom dessa så har hon varit uppe på de flesta toppar i Hjørundfjorden, hennes smeknamn på hemmaplan blev följaktligen ”fjällget”. Torunns fysiska leverne föranledde i sin tur till att hon gick idrottslinjen på folkhögskola, samt gick utbildning som instruktör i bland annat simning och livräddning.

År 1974 reste Torunn till Kenya för att arbeta i tre år inom fredsorganisationen NORAD, som fysioterapeut. I Kenya träffade hon för första gången Karl-Erik Holgersson, som skulle komma att bli hennes äkta make några år senare. Torunn reste tillbaka till Norge år 1977, sedan till Sri Lanka år 1980 där hon jobbade för Norges Röda kors. Efter denna resa begav hon sig till Indien och Nepal för att vandra i bergen och ta kurser i akupunktur.

Några år senare återförenades Torunn och Karl-Erik i Kenya, och sommaren 1984 ägde vigseln rum mellan dem i Ørsta kyrka. År 1985 föddes deras son Håkan och 1987 föddes dottern Therese, båda på Nairobi hospital i Kenya. Familjen reste nu hem och bosatte sig på makens föräldragård i Åsarna, Jämtland. Karl-Erik fortsatte arbeta både utomlands och på andra orter i Sverige. Torunn tog under den här tiden stort ansvar för både gården och barnen, sitt eget jobb, sina egna samt barnens intressen/aktiviteter. Detta förvaltade hon utan problem.

Efter arbete i Svenstavik som distriktssjukgymnast startade Torunn sitt eget företag i Åsarna; Åsarna sjukgymnastik. Där arbetade hon ensam i 18 år, fram till år 2013 då hon tog ut pension vid 64,5 års ålder.

Under hela sitt liv har Torunn älskat att vara ute i skog och natur och längdskidåkning var något som låg henne väldigt varmt om hjärtat. Inte sällan såg man henne flyga fram i spåren med ett leende på läpparna. Andra intressen var att umgås med familj och vänner, plocka svamp, resa, fiska, jogga och att åka till hemorten Ørsta. Ett annat brinnande intresse var sång och musik, Torunn har i många år sjungit i kör och varit med i flera olika musikaler.

I juli 2018 fick Torunn sin cancerdiagnos. Hon kämpade med behandlingar och brottades med dess biverkningar nästan dagligen i ett år och fem månader. Torunn somnade stilla in den 22 december 2019 i sitt hem i Åsarna med sina närmsta runt sig. Hon har lämnat ett stort oersättligt hålrum efter sig. Saknad för alltid.

Himlen har blivit en ängel rikare, nu flyger hon fri.

Therese Holgersson