Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Thor-Lennart Loo, Stockholm

Annons

Överste 1. Thor-Lennart Loo, 79 år, Stockholm, har som tidigare meddelats avlidit i kretsen av sin familj. Han sörjs närmast av hustru Marianne och barnen Carl-Johan, Kristoffer och Ann-Cathrine med familjer.

Thor-Lennart föddes i Östersund, tog realexamen i Torpshammar och studenten på försvarets läroverk i Uppsala. Därefter startade karriären på Kunglig Jämtlands fältjägarregemente. Han blev tidigt en profil med särskild känsla för sina yngre kolleger och var en omtyckt och kunnig kamrat. Jag hade själv förmånen att både jobba och dela mässliv med Thor-Lennart under ett glatt, tidigt sjuttiotal.

Thor-Lennart genomförde, med mycket goda resultat, mixen av trupptjänst och skolor och nådde snabbt betydelsefulla befattningar på central och regional nivå. Några av dem speciellt knepiga, till exempel som ledare för den så kallade ”dödspatrullen” med uppgift att undersöka förutsättningarna för förbandens fortlevnad/upphörande. Här kom Thor-Lennarts integritet till verklig användning. Även om Jämtland alltid låg honom närmast kände han sig säkert som både östgöte och sörmlänning efter förbandschefskap i Linköping och Strängnäs, där han också var chef för försvarets musikcentrum.

Den mest framträdande egenskapen hos Thor-Lennart var hans omsorg om familjen och mycket trofasta vänskap med vänner och kolleger i allehanda sällskap och föreningar. Hemmet i Bromma och hustru Mariannes släktgård i Lit, vid Indalsälvens strand, samlade alla delar av den stora släkten och många vänner. Där var Thor-Lennart en generös och välkomnande centralpunkt, inte minst vid den årliga älgjakten. Som den utomordentliga sällskapsmänniska han var, tog han ansvar och blev ordförande i Jämtlands Gille och Fältjägarföreningen i Stockholm. Dessutom mångårig medlem i Tempelriddarorden, Timmermansorden och i de forna regementena I 4, I 13, I 21 och P 10 kamratföreningar.

Vi är många som kommer att sakna en mycket god vän.

Björn Wibom, Frösön

Annons