Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Tage Ros, Örebro

Fiskeriintendenten Tage Ros, Örebro, har avlidit i en ålder av 98 år. Närmaste anhöriga är hustrun Birgitta Eriksdotter Ros och Tages fyra syskonbarn samt Birgittas två syskon med familjer.

Tage föddes den 8 december 1922 i Fyrås, Jämtland. Hans pappa var skräddare och drev tillsammans med sin hustru även ett mindre jord- och skogsbruk. Tage var näst äldst i en syskonskara om fyra barn. Syskonen stod varandra mycket nära, trots att de kom att bo i olika landsändar.

Tage var tidigt intresserad av djur och natur. En avgörande upplevelse var när han i förskoleåldern upplyft av sin morbror fick se ned i ett fågelbo med alldeles nykläckta ungar. Det var så fascinerande att det kom att påverka honom för all framtid.

Tage var duktig i skolan och lärarinnan övertygade föräldrarna om att Tage borde få fortsätta att studera trots att det skulle innebära kostnader för familjen. Föräldrarna lyssnade och han fick därför som den förste pojken från Fyrås ta studentexamen (1943). Senare följde forskarstudier vid Uppsala universitet och en fil.lic-avhandling om insekter i strömmande vatten.

År 1961 fick han anställning som fiskeriintendent inom Fiskeristyrelsen. Chefsansvaret omfattade bland annat Vänern, Hjälmaren och nedre Norrland. Tage fortsatte även med forskningen och blev den förste som kunde visa att Gullspångslaxen och -öringen var unika fiskstammar. Hans upptäckt ledde till att de kunde bevaras trots vattenkraftsutbyggnaden. Tage deltog i slutet av 1950-talet i en forskningsexpedition till Spetsbergen. På somrarna ledde Tage kurser i Abisko där han ute på fjället undervisade om natur och djurliv. Under en av kurserna deltog Birgitta från Falkenberg. De gifte sig år 1961.

Tage organiserade på 1960- och 70-talen ett motstånd mot planerna på en utbyggnad av Ammerån. Han lyckades mobilisera ett vetenskapligt och folkligt motstånd. Tages insatser blev framgångsrika och regeringen beslutade att Ammerån, som en av de få outbyggda älvsträckorna i Jämtland, skulle bevaras för framtiden.

1968 föddes sonen Erik. Han ärvde sina föräldrars intresse för naturen och var även intresserad av flygning och tog pilotlicens för hängflyg. 1993 omkom Erik i en flygolycka. Livet för Tage och Birgitta blev sig aldrig likt efter detta.

Tage har varit en förebild i släkten - inte bara när det gäller utbildningsresan men även genom sin nyfikenhet, humor, omtänksamhet och klokskap. Livet ut behöll han banden med Jämtland och fortsatte med skogsbruket.

Syskonbarnen

Staffan Ros

Eva Jacobsson

Torbjörn Ros

Gudrun Ros