Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Sven Abenius, Åmål och Huså, 84 år

Vår far Sven Abenius föddes i Åmål 1929 som yngste son till Nils och Greta Blomqvist (född Abenius).

Sven bestämde sig redan som barn för att bli lantbrukare, inte minst för att få arbeta med djur. Efter utbildning, och även praktik i Holland, inköptes gården Grättved i Edsleskog utanför Åmål, och något år senare blev det äktenskap med vår mor Karin.

Driften med mjölkkor blandades med skogskörning med häst, och snart inleddes också en livslång passion för travsporten. Under tre år på 60-talet var Sven travtränare på heltid men startade sedan ett nytt liv som entreprenör inom olika branscher. Förutom engagemanget inom travet blev han också Åmåls ridklubbs första ordförande. Kärleken till hästarna var stark, oavsett ras.

1980 köpte han sin drömgård Väsby i värmländska Gillberga där Sven byggde upp en framgångsrik travcamp och fostrade såväl V75-vinnare som derbysegrare. Under sina år på Väsby såg Sven till att dels sätta gården i toppskick, dels leva ett händelserikt liv med hästar, jakter och ett stort och glatt umgänge tillsammans med sin nya livskamrat Henriette. 

Efter försäljning av gården valde Sven så småningom att flytta till Jämtland vars fjällvärld, natur och människor fått honom förälskad redan på 60-talet. Här bodde han på flera orter men det var i Huså, vid sidan av Åreskutan, han trivdes allra bäst. I vanlig intensiv stil engagerade sig Sven i olika projekt, främst kanske i räddningen av whiskykungen Johnnie Walkers gamla träbåt Lisa. Han var på fjället, han fiskade, jagade, umgicks och sammanförde också blivande brudpar i Husåbygden. Relationer och kärlek var alltid två stora intressen för Sven.

För tre år sedan flyttade Sven hem till sin gamla födelsestad Åmål. Här kunde han besöka platser han älskade, tända sin pipa, titta på människor och gärna inleda ett samtal. Bara några veckor före sin död köpte han en segelbåt, i den skulle han bo under de kommande sommardagarna.

Svens nyfikenhet, optimism, öppenhet, livsglädje och intensitet skapade en ovanlig utstrålning som berörde människor på ett alldeles speciellt sätt. Det hände alltid något extra i Svens sällskap. Han var en underbar och älskad pappa, svärfar och farfar. Han saknas djupt av oss familj och släkt och av många vänner i Sverige och Norge.

Johan och Anders Abenius