Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Sune Andersson, Stockholm

Min bror Sune dog fredagen den 5 februari 2021 i sviterna av Covid-19 i en ålder av 75 år. Hans sörjes närmast av hustrun Karin Brodén Andersson, barn och barnbarn, syster Gunnel Borgegård och brodern Stig Andersson.

Sune föddes i Umeå och kom som en treårig gosse till Frösön. Efter avslutad folkskola började Sune att jobba på Televerket i Östersund fram till 17 års ålder. Han påbörjade studier på Liljeholmens folkhögskola i Rimforsa och senare ytterligare ett år på Forsa folkhögskola.

Sune började att intressera sig för människor som behövde stöd på olika sätt. Detta ledde honom till en utbildning på Kristinehamns socialskola och därefter till socionomprogrammet på Stora Sköndal i Stockholm. Sune tog socionomexamen 1973.

Sune gifte sig med Karin 1970 och fick fem barn, varav fyra är kvar i livet. Paret bosatte sig i Stockholm. Familjen har under de senaste 17 åren haft ett ”smultronställe” i Gnesta kommun, Svinsjö gård där de tillbringat mycket tid. I Mariefred fann de också en god gemenskap i Munkhagskyrkan. Sune var medlem i Hela Människans styrelse.

Sune var anställd som socionom dels i Stockholms kommun och efter några år som föreståndare för Ebeneserkyrkan social mission vid Mariatorget. Församlingen hade en social ambition att få kontakt med folket vid torget som i många fall var missbrukare och ensamstående. Ett kontaktnät byggdes upp och en social stiftelse skapades under Sunes ledning med ett behandlingshem i Norrtälje, dit personer med de största behoven av stöd fick komma.

Han nöjde sig dock inte med att jobba 8 till 5, utan var också engagerad på gator och torg, kvällstid för att skapa kontakter. Många var de som kom fram till deras cafévagn för att prata. Sune hade ett levande engagemang för att få kontakter och sprida hopp till de som var på ”livets skuggsida”.

Sedan den sociala stiftelsen lagts ner efter cirka 30 år blev Sune lärare på Sköndalsinstitutet för blivande socionomer. Han startade också en egen firma för att ta sig an olika grupper i samhället och ge handledning. Sune var också anlitad som föredragshållare i sociala frågor. Han var inte rädd att anta nya utmaningar och hade en entreprenörsanda.

Under de sista fem åren var Sune volontär, som ledare av livsberättargrupper, på Stora Sköndals äldreboende. Hans glada humör och berättarglädje spred god stämning till de äldre som behövde uppmuntran!

Sune var en mycket social person som kunde prata med alla. Han satte färg på sina berättelser och lockade till många skratt. Sune var mycket generös och hade alltid en öppen famn. Deras hem präglades av många besök. Han lämnar ett stort tomrum efter sig och många kommer att sakna honom.

Sunes bror Stig Andersson, Bälinge