Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Sture Persson, Östersund

Pappa hade bara hunnit bo några få veckor i sin fina nya lägenhet när budet kom till oss om att han plötsligt avlidit.

Pappa växte upp först på Fredsgatan och sedan i huset på Repslagarstigen med mor Stina, fadern Olle och syskonen Jörgen och Christina. Han var mycket av en pappas pojke, följde sin far och såg väldigt mycket upp till honom. Livet förändrades abrupt för den lilla gossen när fadern gick bort alltför tidigt. Pappa var då 10 år gammal, Jörgen 17 år och Christina var 3 år. Tiderna var svåra 1953 och att bli änka var så klart jobbigt för mor Stina.

Endast 12 år gammal började pappa åka med som hjälplastare för grusbil mellan Stugun och Östersund för att tjäna egna pengar. Han var storväxt för sin ålder och fick axla vuxenrollen tidigt. 16 år gammal flyttade han till Landskrona för arbete på Landskronavarvet. Som 20-åring hade han tjänst inom SJ i Västerås. Där föddes också hans första barn, Anna.

Kort därpå mötte pappa sin kommande fru Laila och fick dottern Marie. Som bonus fick han bli pappa till Lena och Åke som då var 6 och 8 år gamla. Då var pappa 22 år. Pappa har alltid sett oss alla som sina barn och månat om oss. Tillsammans med sin hustru Laila byggde han en villa i Odensala och en sommarstuga i Rätansbyn. Pappa var en mycket duktig dansare och åkte gärna till Furuparken och andra dansbanor. Han tyckte om att spela en låt eller två på sin orgel och efter danskvällarna var det ofta samling hemma hos oss med dans och musik långt in på natten. Pappa var humoristisk och tyckte om att skämta och vitsa, och inte sällan diktade han om oss barn och skojade.

Brodern Jörgen gick hastigt bort för 32 år sedan och det var en stor sorg för pappa. Jörgens musik blev viktig att vårda och hans musik spelades ofta.

Rötterna i Lillsjöhögen, mor Stinas hemgård, var och förblev en viktig plats på jorden. Där fanns hans morfar länge kvar i livet och även kusiner och farbröder. Pappa återvände gärna dit och var så småningom med om att stödja uppbyggnad och drift av stavkyrkan där.

Intresset för lastbilar och bilar fanns med hela hans liv. Han började som chaufför, blev sedan transportledare och platschef på olika företag. Han gick därefter vidare som egen företagare och startade först en revisionsbyrå och senare två olika transportföretag. Båda transportföretagen finns kvar idag i annan ägo.

På fritiden fortsatte hans intresse för bilar. Han var mycket aktiv i både Jemtlands veteranbilklubb och Svenska Jaguarklubben. Många är de Jaguarer han ägt och även renoverat.

Under många år var han aktiv i Odd Fellow-logen i Östersund, Georg Adelsparre.

Efter pensionen engagerade han sig politiskt i Moderaterna. Han hade uppdrag både inom kyrkorådet i Östersund och Moderata seniorerna. Samma kväll han gick bort hade han ordnat med årsmötet för att få avgå som ordförande för Moderata seniorerna.

Vår pappa, bror, svåger, farfar, morfar och vän är borta, han finns inte längre. Det gör ont i allas våra hjärtan att tänka att vi aldrig mer får ses. Men vi kan minnas och prata om honom. Om roliga minnen, om svåra minnen, om viktiga stunder och om resor vi gjort.

Sov gott lilla pappa, nu har du inte ont längre och får återigen möta din pappa, mamma och bror i himlen. Vi tänker att de hälsat dig välkommen redan med varma famnar.

Marie, Åke, Lena