Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Stig Sundin, Rönnöfors

Vår pappa, Stig Sundin, har nu efter ett långt och innehållsrikt liv lugnt och stilla somnat in.

Pappa föddes i Rönnöfors för snart 90 år sedan där han också bodde hela sitt liv. Han var yngst av sex syskon. Barndomen bestod mycket av fiske både för nöjets och nyttans skull och han berättade ofta om de härliga somrarna uppe i fäboden där han kunde gå längs Finnån och meta hela kvällarna tillsammans med någon av sina bröder.

Eftersom han ett tag bedömdes vara oförsvarligt mager skickades han en sommar på barnkoloni i Edefors tre mil hemifrån. Där fick barnen dricka grädde och sova middag flera timmar varje dag och han gick då upp sex kilo i vikt!

Fysiken var det sedan inget fel på och pappa deltog i en del skidtävlingar både på längden och utför. Han brukade ofta berätta om Svenska skidspelen och junior-SM i Östersund samt störtloppstävlingen utför Oldklumpen.

Pappa började i 15-årsåldern att jobba som hjälplastare på ett litet åkeri i Rönnöfors. Under några år på 1950-talet körde han mjölkbilen i Offerdal tillsammans med sin bror och han kunde livet ut rabbla utantill de olika nummer bönderna i Offerdal hade på sina mjölkkrukor.

Skogen blev sedan hans arbetsplats under flera decennier. Han var med om utvecklingen från yxa och svans till motorsåg och var en av de första som började använda hjälm och annan skyddsutrustning i samband med huggningsarbetet. Han jobbade många år under 1960- och 70-talen som huggarinstruktör och åkte då runt och lärde ut arbetsteknik och säkerhet till många huggararbetslag i länet.

I Rönnöfors var han under lång tid med i räddningstjänsten som deltidsbrandman. Han var även mycket engagerad i byalaget.

Luciadagen 1958 gifte sig Stig med Birgith och påföljande år föddes sonen Jörgen och 1975 dottern Ulrika. Birgith och Stig var även extraföräldrar åt Sten som bodde i familjen några år.

Pappa blev änkeman 2013.

Djur, natur, fiske och jakt samt förstås ”muhltfluckinga” var hans stora intressen.

Pappa var alldeles klar i sinnet livet ut och berättade ofta och gärna med glimten i ögat historier från förr. Han var väldigt mån om nära och kära och tyckte speciellt mycket om barnbarnen Stella och Milly.

Pappa lämnar ett stort tomrum efter sig och sörjs närmast av barnen med familjer.

Ulrika och Jörgen