Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Stig Johnson, Östersund

Stig "Stickan" Johnson föddes i Sem i Ås 1929 och var näst yngst av sju syskon. Han växte upp i Sem och i Granbo, Åskott.

Efter småskola och konfirmation, vid 13 års ålder, började han som springschas på Konsum. Det var under kriget och ransoneringen. Arbetet bestod bland annat i att ta trehjulingen och åka ner till hamnen och hämta varor, som ångbåtarna kom med från olika håll runt sjön. Lönen var 10 kronor och 14 öre per vecka.

Så småningom gick Stig på Östersund stads yrkes- och lärlingsskolor. Han studerade kvällstid i två år, på Norra skolan. Inom Konsum avancerade han och fick vit rock, kassalåda och fick kallas handelsbiträde.

Efter en tid fick Stig ägna en stor del av sin arbetstid åt att sköta butikens dekorationer i skyltfönster, på hyllor och rita prisskyltar, som han hade fallenhet för.

Efter värnplikten fick pappa åka runt i Jämtland och vikariera för butiksföreståndare under deras semestrar. Han blev kvar i Konsum i tio år.

1952 var det sällsynt att ungdomar åkte ut i världen. Det blev en stor sak när Stig vann en resa till olympiaden i Helsingfors. I en tävling utsågs en flicka och en pojke att representera varje län. De fick flyga från Bromma och mottogs i Helsingfors av förste talman August Fagerholm. De fick fina biljetter till invigningen och tävlingarna samt träffa de tävlande och känna på medaljerna.

Efter resan, 1953, blev pappa erbjuden arbete som annonskonsulent på Länstidningen i Östersund. Tidningen hade då svag ekonomi och nersliten blyhantering. 1970 infördes presstöd och situationen förbättrades stadigt. Stig genomförde en tvåårig marknadsutbildning på distans. 1972, när Per-Erik Larsson blev vd för LT, övertog Stig hans arbete som annonschef.

Man började planera för nya LT i format och offsettryck. Ny presshall byggdes och 1974 kördes den nya pressen igång och det blev succé och presshistoria.

I slutet av 50-talet blev Stig invald i Östersunds Folkets hus-förening, som sekreterare och programchef för gamla Folkets Park i Östersund. Det var under parkens storhetstid och de kunde erbjuda Sveriges bästa dansorkestrar och underhållningsartister, Thore Erling, Putte Wickman, Lill-Babs, Sigge Fürst, Snoddas, till och med Ingemar Johansson undervisningsboxades där. Musik var alltid varit ett mycket stort intresse för pappa.

Jobbet som annonschef var arbetsamt och ansvarsfullt men oftast mycket trevligt, inte minst genom den fina LT-andan. Alla kollegor och kontakter betydde mycket för Stig, och under 39 år på tidningen fick han träffa många, från 130 anställda runt om i länet till regeringsmedarbetare som besökte Östersund och tittade in på "sin tidning", Gunnar Sträng, Tage Erlander, Olof Palme och Ingvar Carlsson med flera.

Stig fick även vara med om hela digitaliseringen, från den rumsstora kylda maskinen som spottade ur sig en hålremsa, till de första enormt stora datorerna, de nya kopieringsmaskinerna och till sist en dator i varje rum.

Digitaltekniken var sedan ett nöje för resten av livet.

Efter nästan 40 års tjänst gick Stig i pension 1992. Han kunde då ägna en stor del av sin tid till musik, konst, släktforskning, fotografering och fiske. En stor del av tiden gick åt att musicera tillsammans med Hans Sånefjäll och de har tillsammans skrivit musik, som sjungits och spelats in av Kiki Korths-Aspegren. Stig skrev även limerickar, kåserier i olika tidningar och berättade historier och om släktforskning i Radio Krokom.

Stig efterlämnar två döttrar och barnbarn.

Carina Johnson