Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Stefan Holmgren, Stockholm

Stefan Holmgren har gått ifrån oss efter en längre tids sjukdom. Han saknas innerligt av oss systrar och syskonbarn. Han blev 74 år.

Stefan bosatte sig i Stockholm och utbildade sig inom data och arbetade som systemutvecklare på flera stora amerikanska företag.

Men hans hjärta och hans brinnande fritidsintresse var hembygdsforskning och släktforskning och där tog han vid där pappa Sixten slutade. Hembygden dokumenterades i en gedigen hemsida, som var under ständig uppdatering och där man kunde läsa om Västjämtlands järnvägsstationer och stinsar, kyrkor och präster och inte minst om turismens utveckling.

Tillsammans med Årekonstnären Ann-Charlotte Hartman gjorde han en tavla som visade alla byarna och deras folkmängd under täljstensbrottets glansdagar i Handöl och som då blev den största byn. Tavlan finns representerad på Hanriis Café i Handöl.

Efter sin pensionering bodde Stefan mestadels på Årekläppen så mycket som hans hälsa tillät.

Förutom långa promenader i omgivningarna läste och skrev han flitigt. Den fina lilla skriften Gammalt och nytt i Åre socken publicerade ibland artiklar från hans penna och nu hade han också tid att sammanställa de två volymerna Gamla klipp om Åre 1907-1928. De består av scannade klipp ur dåtidens rikstidningar och handlar om Åres utveckling som turistort och nöjescentrum för framförallt huvudstadens societet. En både rolig och intressant läsning för Åreälskaren som vill veta litet om Åre från förr.

Stefan har nu stannat hemma för gott.

Systrarna