Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Sören Magnusson, Frösön

Som tidigare meddelats har kyrkoherde emeritus Sören Magnusson, Frösön, avlidit i en ålder av 97 år. Han sörjes närmast av barnen Tore, Christina och Daniel med familjer.

Sören Magnusson föddes och växte upp i Ringvattnet utanför Strömsund. Efter arbete på hemgården kom han att studera vid Johannelunds teologiska institut och gick därefter ut i tjänst som ungdomssekreterare och pastor inom Evangeliska fosterlandsstiftelsen, EFS.

Efter en tid kom han att fördjupa sina teologiska studier samtidigt som han hade ett förordnande i Storsjö kapell. Han prästvigdes sedan för Härnösands stift 1963. Under många år tjänstgjorde han i Klövsjö och Rätans församlingar där han också fram till sin pensionering 1986 var kyrkoherde.

Sören Magnusson hade en särskild gåva för själavård, där han blev många till hjälp och stöd även långt efter det att han gått i pension.

Han hade också ett stort intresse för poesi. Tidigt tog han starka intryck av Dan Anderssons diktning. Under många år var han redaktör för publikationen "Till tröst och glädje" som utgavs av Härnösands stift, där han också publicerade flera av sina egna dikter. I samarbete med Härnösands stift gav han även ut diktsamlingen "Jag lyfter mina ögon upp till fjällen", som blev mycket uppskattad och snabbt såldes slut.

I sin tjänst kom Sören Magnusson under många år att leva och bo i fjällnära miljö. Fjällvärlden gav honom också inspiration till många av hans dikter. Han älskade att fjällvandra och uppleva den gudomliga närvaron ute på fjällvidderna. I flera av hans dikter finns pilgrimsmotivet med som en symbol för vandringen på fjället.

Nu har en själasörjare, poet och pilgrim nått målet för sin tro.

Håkan Nilsson