Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Sören Magnusson, Frösön

Prästen och diktaren gick ur tiden på långfredagen 2020 i en ålder av 97 år gammal. Han föddes på en påskdag 1923 i Ringvattnet inom Alanäs församling.

Föräldrarna var småbrukare och han fick tidigt arbeta på gården. Familjen var stor och Sören var den yngste i syskonskaran. Studierna påbörjades i byskolan i Ringvattnet och fortsätta efter skogsarbete på Hållands folkhögskola.

Tidigt väcktes hos honom en längtan att bli förkunnare och han sökte sig till EFS predikantutbildning på Johannelund i Stockholmstrakten. Första tjänsten blev som resande predikant med inriktning mot ungdomar i Jämtland.

Nyårsafton 1949 gifte han sig med Eva Englund från Ramvik och i familjen föddes tre barn.

En tid var han predikant i Storvik i Gästrikland och därefter flyttade familjen till Nyåker i södra Västerbotten där Sören började studera till präst. Jämsides med studierna var han tjänstebiträde i församlingarna Storsjö och Laxsjö. Den fjärde advent 1963 blev det prästvigning i Härnösands domkyrka.

Första prästtjänsten fick han i Gåxsjö församling. Därefter flyttade familjen 1965 till Klövsjö där han blev kvar i många år. En tid var han kyrkoherde i Hallen och Marby församlingar, men flyttade tillbaka till Klövsjö och så småningom till Rätan där han blev kyrkoherde från 1976 fram till pensioneringen.

År 1988 blev Sören änkeman och det var ett hårt slag för honom. I många år var han sommarpräst i Frostviken.

Hela livet har Sören skrivit dikter om naturen och den kristna tron och många fick en melodi. Som pensionär fick han kontakt med förnyelserörelser inom kyrkan. Dessa grundade sin verksamhet på bibeln, djuplodande själavård, förbön och en stark Jesusgemenskap. Han engagerade sig i rörelsen ”Hela hela människan”.

Många år gav Sören genom stiftet ut ”Tröst och glädje”, ett själavårdsbrev att användas vid hembesök i stiftets församlingar. Sören undervisade ofta om kristen tro runt om i landet. Många har genom åren uppsökt honom som själavårdare och kan i dag vittna om den hjälp och stöd de fått genom bön och samtal.

Familjen har alltid betytt mycket för honom och han kunde ända in i de sista räkna upp alla namnen på sina barnbarn. Det kunde han för att han dagligen bad för dem och familjerna.

Flera år var Sören bosatt på Frösön i Valla och fick där mot slutet en fin hjälp av hemtjänsten. Allra sist bodde han på Frösö strands äldreboende där omvårdnaden var mycket god.

Vår far fick ett långt liv och hans kristna tro bar honom och gav honom omsorg, inte bara om oss utan också om andra i hans omgivning, som han hade kontakt med.

Barnen med familjer