Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Sigge Ericsson, Östersund

I USA finns ett talesätt: En gång champion för evigt champion. Sigge var champion och var det livet ut genom sin enorma karisma. Sigge var vår stora idol i ungdomen. Vi hade förmånen att få honom som tränare, mentor och mycket god vän genom våra liv.

Vi växte upp i Östersund på 50-talet när skridskosporten var stor och Sigge den största idolen. Hela staden mötte vid centralstationen när han kom hem från OS i Cortina 1956, med guld- och silvermedalj i bagaget. Om vår generation skall beskriva atmosfären för våra barn och barnbarn var Sigge en storhet jämförbar med en fotbollsungdoms beundran för Zlatan.

År 1955 blev Sigge europamästare i Falun. Arrangörsstaben bestod av endast cirka 15 personer och dessa hade som tradition att äta en gemensam lunch årligen. Sigge höll hela livet kontakt med dem och hälsade på ibland.

När Sigge blev världsmästare i Moskva samma år stod cirka 80 000 ryssar upp på läktaren och hyllade honom, trots att han hade besegrat deras egna idoler.

Sigge Ericsson tilldelades år 1955 Svenska Dagbladets guldmedalj för sina prestationer.

År 1957 var det världsmästerskap på Sigges hemmaarena, Fyrvalla, där man kan återfinna en staty. Det var 35 000 åskådare runt ovalen och många hade kommit för att se honom.

Det vi uppskattar mest är vår livslånga, djupa vänskap med vår ungdomsidol. Sigge var hängiven, entusiastisk, karismatisk, humoristisk och vänfast. Det var alltid skratt med honom, även när träningspassen kunde vara minst sagt plågande. Hans vänfasthet visade sig genom att han höll kontakt med sina gamla idrottsvänner hela livet och även involverade oss i detta.

Sigge var mån om att vi studerade och utbildade oss. Själv saknade han att han som ung inte hade möjlighet att studera. Utan vit studentmössa blev han framstående, kunnig och erfaren inom försäkringsbranschen.

Det var alltid trevligt att umgås med Sigges omtänksamma hustru Ing-Mari. De hade en stark kärleksrelation som började vid 15 års ålder och var livslång. Efter Ing-Maris bortgång träffade Sigge Inger, som på ett fantastiskt sätt förgyllde hans sista år. Hon gav förutom ömhet ett stort praktiskt stöd så Sigge kunde vara ute på idrottsaktiviteter och nöjen.

Slutligen går våra tankar till Lars, Lena, Leif och Ludvig med familjer. Vi är tacksamma att ni delade er pappa med oss.

Christer Bengtsson, Mats Harrysson, Heike Hedlund, Alf Hurtig, Nisse Rydell, Lars-Erik Sandler och Örjan Sandler