Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Sara-Kajsa Mattsson, Östersund

Före detta distriktssjuksköterskan Sara-Kajsa Mattsson, Östersund, har avlidit efter att ha drabbats av cancer och stroke. Hon blev 82 år och efterlämnar sin make Bengt och två barn med respektive samt fem barnbarn.

Sara-Kajsa föddes som yngsta barnet till lanthandlare Hans Sandström och hans hustru Gunilla i Gäddede. I slutet av 1950-talet påbörjade hon en utbildning till sjuksköterska i Östersund och tog examen 1961.

Hon fick sin första anställning som sjuksköterska vid Gäddede sjukstuga en kortare tid innan hon flyttade till Östersund och därvarande lasarett. Hon kom främst att jobba under doktor Börje Rehnströms ledning på intensivvårdsavdelningen. 

Hon gifte sig 1962 med Bengt och fick två barn under 1960-talet. När maken tillträdde en tjänst i Stockholm 1970 flyttade familjen dit, men 1977 var det dags att flytta tillbaka till Frösön. Hon vidareutbildade sig i Umeå och var sedan kvalificerad att starta en hälsocentral i Odensala, driven av kommunen och landstinget. Efter det övergick hon till en tjänst som diabetes- och blodtryckssjuksköterska, den första på den tjänsten, vid Frösö hälsocentral.

1984 bar det av till Stockholm igen och vidareutbildning till distriktssjuksköterska. Som sådan arbetade hon i Solna och Sundbyberg kommuner till 1997 då en hörselskada stoppade henne. Makarna flyttade då tillbaka till Frösön där barn och barnbarn fanns vid den tiden.

Sara-Kajsa hade en närmast naturlig fallenhet för vård och gjorde sig omtyckt som sjuksköterska i alla familjer hon kom i kontakt med.

Genom åren var Ammarnäs en punkt som familjen återvände till varje sommar. Efter pensioneringen blev det fler tillfällen för fiske och bärplockning där, innan maken drabbades av en stroke 2004. Hon blev då makens anhörigvårdare. Sara-Kajsa var en uppskattad vän och familjens klippa. 

Maken Bengt och barnen Katarina och Hans