Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Rune Odelberg, Östersund

Vi har den stora förmånen att ha haft Rune som vår arbetskamrat och kär vän. Rune var vår förebild och den stora ideologen i arbetet med att förbättra villkoren för personer med funktionsnedsättning.

Jämtlands län var först i landet med att avveckla vårdhem för barn och vuxna. Utan Runes kunnande och obändiga övertygelse om de funktionsnedsattas rätt till samma levnadsvillkor som andra, hade detta inte varit möjligt. Hans gedigna kunnande kom även övriga landets omsorger till del.

Rune hade även engagemang i Estland där han deltog i arbetet med utflyttning från vårdhem och även att utbilda personal. Han var väl förtrogen med de svårigheter och motstånd mot förändring som brukar uppstå i dessa sammanhang.

Viktigt är att ha en tro på vad som är rätt och riktigt och stå upp för det när det stormar. Här var Rune bergfast i sin övertygelse och hade en enastående förmåga att på ett förtroendeingivande sätt övertyga andra, att även de mest utsatta ska ha rätt till likvärdiga livsvillkor som andra.

Det var typiskt för Rune att se individen som en människa med drömmar, förhoppningar och potential i stället för handikappet och dess begränsningar.

Rune, vi är tacksamma för de år vi fick arbeta tillsammans med dig.

Leif Eklund

Lena Hallquist

Harriet Svaleryd