Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Rolf Östlund, Östersund

Vår pappa Rolf gick bort i början av februari efter en tids ohälsa.

Han växte upp först i Erikslund och därefter i Odenslund i Östersund, som äldste son till Allan och Elsa. I början av 1950-talet träffade han sitt livs stora kärlek, vår mamma Gudrun, på Socialinstitutets studenthem på Körsbärsvägen i Stockholm när han utbildade sig till kamrer. Han lockade med henne till Jämtland, de bildade familj och vi tre barn föddes.

Rolf arbetade i familjeföretaget, pappersgrossistfirman AB Allan Östlund, under närmare 30 år. Han berättade gärna om sina kontakter med handlare runt om i länet och hade ett otroligt minne för namn och detaljer. Han var även reservofficer vid I20 i Sollefteå.

Vid 50 års ålder övergick han helt till att arbeta med politiska och andra uppdrag, och inte minst att sköta om den egna fastigheten på Prästgatan 64 där han och Gudrun bodde under många år. Han fick då ett friare liv och kunde styra över sin tid, något som han uppskattade mycket. Då började han också att jaga älg, på jaktmarkerna som hörde till släktens stuga vid Ammerån.

Rolf var en föreningsmänniska och engagerade sig bland annat i Engrossistföreningen, Wilhelm Peterson-Bergerstiftelsen, gympagänget Fetmans fiender och inte minst moderaterna. Han var även en siffermänniska och i föreningslivet hade han ofta poster som kassör eller revisor. När det var bokslutstider kunde man långt in på kvällarna höra ett intensivt knatter från en av hans många elektriska räknemaskiner.

Även om Rolf hade stort engagemang på olika håll var livet med Gudrun, familjen med de fyra barnbarnen och vännerna viktigast. Dit hörde gemensamma utflykter av större eller mindre slag: med kaffekorg på en klippa vid havet, till en kyrkokonsert i en by någonstans, resor till Stokksund och Trondheim, där vi alltid köpte räkor i hamnen eller besök hos svägerskan Eva och hennes familj i Seattle.

Rolf hade alltid projekt och idéer på gång, ofta av om- och tillbyggnadskaraktär. Bland annat vid det första fritidshuset i Näversjön, släktsommarstället utanför Gudruns hemstad Nyköping där Rolf fick en fristad, eller fjällstugan i Storvallen. En del projekt blev klara, andra drog ut på tiden.

Det största projekt som Rolf och Gudrun genomförde var när de i 75-årsåldern lät bygga ett nytt fritidshus på tomten i Optand. Där älskade de att vara och fick en fin tillvaro deras sista decennium tillsammans.

När Rolf gick omkring och grejade med sina projekt visslade han ofta och det kunde bli lite vad som helst, Toreador-arian ur Carmen eller Luciasången en vacker sommardag.

Vi saknar hans visslingar mycket.

Familjen genom Helena