Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Rolf Algotson, Aneboda

Rolf Algotson, Aneboda, har gått bort. Han var född i Aneboda, Småland. Dit återvände han som pensionär. Rolf efterlämnar hustru Stina, barn och barnbarn.

Svenskt segelflyg hade inte i dag sett ut som det gör utan de stora insatser som Rolf Algotson under ett långt liv bidragit med. Eldsjäl är för svagt ord.

Tider förändras. Den anda som präglade 40-talets flygmiljö existerar inte i dag. Tidningarna Flyg och Svensk Flygtidning var inspirationskällor för unge Rolf som snabbt fångades av flygandets fascination, började segelflyga på Ålleberg, Sveriges segelflygcentrum från 1941. Segelflyg skulle bli föremål för Rolfs intresse hela livet. För många av oss i denna generation var ofta yrket ett nödvändigt ont, fritidsintresset flyg dominerade tillvaron.

Rolf hade sina förebilder. Viktig var Karl-Erik Övgård, pionjären inom så kallad vågsegelflygning. Rolf blev drivande i Sverige för denna form av segelflyg där vindar över fjällandskapet skapar lävågor, stigområden som under gynnsamma förhållanden kan nå 10 000 meter. Efter erfarenheter i Åre skapade Rolf redan 1961 det årligen återkommande två veckor långa segelflyglägret i Ottsjö, Jämtland. Högsta höjd som hittills uppnåtts där är 10 500 meter.

Sista stora insatsen blev Segelflygmuseet på Ålleberg. Tillsammans med nyligen bortgångne flyghistorikern Stig Kernell och Falköpings kommun skapade han 1984 museet, idag unikt även vid internationella jämförelser.

Hans insatser för segelflyget har belönats med utmärkelser bland vilka Kungliga svenska aeroklubbens guldmedalj  och FAI:s förnämliga Paul Tissandierdiplom är de finaste.

Kontakten med Rolf har alltid varit berikande, inte minst för undertecknads eget flygande, upplevelser, erfarenheter. Det är personligheter med Rolf Algotsons kaliber som skapar och influerar, ibland under kontroversiella former, men i slutänden ytterst betydelsefulla.

Organisationen Segelflygets Veteransällskap, som sköter segelflygmuseet med ideella insatser, bildades och leddes många år kraftfullt av Rolf.

Tack Rolf för all inspiration.

Torgil Rosenberg, Täby