Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Roland Torestad, Junsele

Roland Torestad, Junsele, avled den 27 mars 2020. Han blev 72 och sörjes närmast av barnen Maria, Elin, Eric och Hannes med familjer och en stor vänkrets. Han växte upp i en prästfamilj och kom som tonåring till Junsele och hade starka band till orten trots att han hela sitt yrkesverksamma liv bodde på andra platser i landet.

Roland Torestad började tidigt som ungdomssekreterare inom Svenska kyrkan med sin första tjänst inom Ramsele kontrakt. Han tjänstgjorde också som församlingskonsulent i Täby och hade stor kärlek till Svenska kyrkans ungdomsverksamhet under hela sitt liv. Han var under många år bland annat konfirmandlärare på seglarläger på Vässarö och Väddö.

Roland Torestad avlade teologie examen och prästvigdes i Härnösands domkyrka 1983 av biskop Bertil Werkström.

Sin första tjänst som präst fick han i Näskotts församling med Nälden som bostadsort. Och kontakten med ungdomarna släppte han inte. Han var ledare för konfirmandläger både i Åre och i Edsåsen och en tid var han även föreståndare för Svenska kyrkans fjällgård i Vallbo. Han anordnade resor för konfirmander till Rom och London och organiserade församlingsresor till Israel och jobbade i sjömanskyrkan i Skagen. Han har också varit präst i Idre-Särna och vikarierande kyrkoherde i Orsa.

1992 var han nära att dö. Han upplevde hur krafterna tog slut och remitterades till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Där konstaterades både hjärt- och njursvikt och följden blev att han vid 44 års ålder sattes upp på listan för transplantation av både hjärta och en njure. Han berättade själv att han knappt orkade röra sig i korridoren på sjukhuset när läget var som sämst.

Men den 16 november 1992 hände miraklet. Lämpliga organ fanns tillgängliga efter en tragisk spårvagnsolycka och under samma narkos gjordes först hjärttransplantationen och därefter njurtransplantationen av ett annat läkarteam. Roland berättade att han vaknade upp till en annan värld. Han kände redan under uppvaknadsfasen att han var på väg att få ett nytt liv.

Och ett nytt liv blev det. Han fick 28 fina år med de nya organen och kunde återgå till yrket som präst. Han var bland annat sjukhuspräst på Sahlgrenska sjukhuset i elva år efter transplantationerna.

Under dessa år uppstod nära vänskap med den kände svenske journalisten Dawit Isaak som då var anställd av Göteborgs domkyrkoförsamling, och hans fru, som arbetade på Sahlgrenska. Dawit Isaak fängslades i Eritrea 2001. Roland engagerade sig i familjens öde men än så länge har alla ansträngningar om att få Dawit Isaak fri varit förgäves.

Roland var en duktig förkunnare. Han anknöt ofta till tidigare upplevelser från sitt innehållsrika liv och fängslade genom detta sina lyssnare. Han var förtjust både i fjällvärlden och i skärgården med segling och hade god kontakt med ungdomar. Han hade livsglädje in i det sista och berömmande ord att säga om personalen inom hemtjänsten i Junsele vars tjänster han fick ta del av under de sista åren i sitt liv. Han var då rullstolsburen och en känd profil i samhället med sin permobil och sitt yviga skägg.

Begravningsgudstjänsten kommer att ske i Junsele när tillfälle ges.

Sven Lindblom