Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Per-Åke Eed-Jonsson, Nora

Min kära bror Per-Åke Eed-Jonsson har den 24 januari stilla insomnat efter några månaders sjukdom i en ålder av 78 år.

Han var född och uppvuxen i Ytterån och fick tidigt hjälpa till med gårdens många olika sysslor. Efter fjärde klass började han på Läroverket i Östersund och blev latinstudent 1961. Fortsatta studier i Stockholm, efter värnplikten på P1 i Enköping, resulterade i en pol.mag.-examen.

Per-Åke var yrkesverksam i Stockholm och dom flesta åren fram till sin pensionering som ekonomichef på Hugo Theorells i Solna, numera Sweco Systems. Efter pensioneringen fortsatte han under ett år som ekonomiansvarig på Hela människan. Han var även kyrkvärd i Sollentuna under några år.

Per-Åke träffade Anna-Lena 1970 i Örebro och familjen bodde drygt 30 år i Sollentuna. Dom fick tre söner Magnus, Anders och Johan. Anders och min yngsta dotter Sara kom till världen på samma dag och år, 1978.

Segling var under många år familjens gemensamma intresse liksom gården utanför Nora. Efter pensioneringen och när barnen hade blivit vuxna såldes villan i Sollentuna. Då flyttade Per-Åke och Anna-Lena till Nora och en liten lägenhet inköptes i Sollentuna för att oftare kunna träffa sina barn, barnbarn och ha fortsatt kontakt med vänner samt arbetskamrater. Gästfriheten hos dom båda gjorde att vännerna också kom till Nora, särskilt på sommaren. Per-Åke var social och hade lätt för att möta människor.

Underhåll och skötsel av gården tog under alla år en stor del av tiden. Per-Åke ställde alltid upp för sin familj. Han var glad, skämtsam och generös på alla sätt. Han var skicklig på att formulera sig i tal och skrift och jag kommer ihåg breven jag fick när vi var unga. För mig väldigt många främmande ord så jag måste använda ordlista och det var ju hans avsikt. Dom breven är ett kärt minne och vi har läst dom tillsammans nu under hösten.

Bridge var hans stora passion under alla år och han reste ofta till Stockholm för att spela på bridgeklubben S:t Erik. Bridgetidningarna fanns alltid med som lektyr. Börsen var också ett stort intresse och följdes noga. Intresset för antikviteter delades med Anna-Lena och båda deltog i utbildningar på Antikskolan.

Dom senaste somrarna har Per-Åke och Anna-Lena kommit till Ytterån och det har blivit en tradition att alla våra kusiner med respektive, barn och barnbarn har träffats. Vi har varit till Föllinge på sommarfars med efterföljande middag. Ingen kunde ana i somras att Per-Åke var sjuk och nu inte finns längre.

Per-Åke lämnar ett stort tomrum och vi är många som kommer att sakna honom.

Karin Rickardsson med familj