Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Pelle Höglund, Ekerö

Vår vän Pelle Höglund, Ekerö, har vid 67 års ålder lämnat oss på grund av sjukdom.

Annons

I mitten av 70-talet flyttade Pelle med familjen till Östersund. Ganska snart träffades vi och det sa klick. Det blev början på en livslång vänskap. Pelle var en frisk fläkt full av kreativitet och idéer. Han vidareutbildade sig till narkossköterska och började även jobba fackligt.

Under sin tid i Stockholm spelade han i proggbanden ”Arbetets söner och döttrar" samt ”Löpande bandet”. Intresset för musik fortsatte i Jämtland, fiolen gick varm på spelmansstämmor och gitarren kom fram när vi träffades. Pelle skrev alltid en sång med värme och glimt i, när någon fyllt år. Barnen fanns med och i en väska fanns instrument, många hemmagjorda, där alla kunde välja något och spela med på sitt sätt.

Bandet Rubens blåsorkester (senare Vitrock) bildades och Pelle skrev sånger om sjukvården och sjuksköterskans situation. På sjuksköterskornas kongress spelade de i Stockholms stadshus iklädd frack och långkalsonger. Minnen därifrån har gett upphov till många skratt. På Valborg åkte bandet till Klocka med sina familjer. Kvällarna spelades det så taket lyfte. Dagarna ägnades åt pimpelfiske.

Fiske var Pelles stora passion. Han skaffade sig en båt och ägnade många timmar ute på Storsjön. Vi fick ofta följa med och njuta av solnedgången på flaket.

Hans engagemang och lekfullhet fick förstås barnen glädje av. Som tränare i pojkhockey och basket delade han ut många tips och trix, hjälpte barnen bygga slalombanor och spola is, skrev manus och sånger till vår teatergrupp, gjorde dockor i gips och spelade dockteater. Pelle använde sig av smått och gott som i hans händer förvandlades till nått användbart. Ville helst skapa och konstruera själv.

Familjen köpte ett fritidshus vid Näckten där det fiskades, plockades bär och skapades. Vårsemester tillbringade vi många gånger i Borgafjäll. Där blev det vårfest med olika teman, vi lekte, drog ut på skidstrapatser och grillade korv. Sommartid tog vi färjan till Åland och i december en tur till Huså. Pelle hade en stor del i allt roligt vi upplevde.

Pelle valde att lämna sjuksköterskeyrket och utbildade sig till systemvetare. Startade företaget Framehouse där han skapade interaktiva utbildningsprogram. Hans kunskap om hälso- och sjukvård samt kreativitet kom väl till pass. Pelle blev 2002 vald till Årets it-innovatör på Guldgalan.

Musiken fortsatte han med i bandet ”Efterdropp”, där han kopplade av och rockade loss. Han blev även författare och skrev musiksagor för barn. Det är böcker det svänger om och innehållet angeläget om djur, natur och vår miljö. Nominerades till en Grammis för Årets barnalbum 2011.

För att komma närmare barn och barnbarn blev det flytt till Ekerö 2013. Pelle återvände till Jämtland på den årliga ljusstöpningen med "Vekens vänner”, samt en höstresa med bär- och svampplockning. Sista åren fick vi njuta av hans konstnärliga ådra och se många fina akvareller på Facebook.

Pelle älskade livet men alltför tidigt lämnade han oss. Vi är oändligt tacksamma för att Pelle kom in i våra liv. Han gav färg åt vår tillvaro. I våra minnen lever han för alltid kvar. Våra tankar går till Gudrun samt Nisse, Jonas och Sara-Märta med familjer.

Kamratgänget i Östersund

Lasse Persson och Gunnel Holmqvist

Annons