Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Pär Magnus Alvebo, Strömsund

Pär Magnus Alvebo har, efter en lång tids sjukdom, avlidit i en ålder av nästan 88 år. Närmast anhöriga är hustrun Birgit, född Strömgren, och döttrarna Marianne och Barbro med familjer.

Han föddes i byn Alavattnet och arbetade hemma på föräldragården en tid efter avslutad skolgång. Han hjälpte även bönder i grannbyarna med plöjning och annat arbete som krävde en traktor.

Han var en framgångsrik stockraceförare (idag folkrace) och var med i styrelsen för Motorklubben Nordjämten. Tidigt vaknade hans intresse för motorer och efter militärtjänstgöring i Sollefteå började han arbeta som lastbilschaufför.

Pär-Magnus gifte sig 1963 och köpte samma år sin svärfars åkeri och blev därmed egen företagare. Hans drivande, utåtriktade och sociala sätt banade väg för hans långa engagemang för åkerinäringen i Jämtlands län. Han var ordförande i Ströms Bilfrakt i flera decennier och de sista åren innan pensionering arbetade han som kontorschef där. Han satt också med i styrelserna för Jämtlands läns åkeriförening och Z-åkarna.

Ideellt var han en värdefull och drivande kraft i IFK Strömsund där han tillhörde styrelsen och höll dessutom under lång tid i föreningens ordförandeklubba, vilket han också gjorde för skidsektionen. I den rollen var han en av initiativtagarna till uppförandet av Skidstugan i Strömsund, ett projekt där han lade ner oerhört mycket tid och kraft. Han lyckades få många företag på orten att sponsra med både pengar och material och bidrog också själv, tillsammans med andra entusiastiska medlemmar, med mycket eget arbete under själva byggtiden.

PM, som han oftast kallades, var också en av initiativtagarna till ishallen Dunderhallen. Hans kunnighet och intresse för föreningsliv togs även i anspråk av bland annat aktiesparklubben Vattudalen -67, där han också var ordförande. Han har dessutom suttit med i Studiefrämjandets och Alavattnets jaktlags styrelser. 

Efter pensioneringen var hans stora intresse sång och han var med i Alanäs kyrkokör, där han ofta framträdde som uppskattad solist. Han hade ända sedan tidiga barnaår ett starkt naturintresse där särskilt fåglar låg honom varmt om hjärtat. Han ägnade sig gärna åt jakt, främst i Alavattnets jaktlag och fiske i Flåsjön och Stor-Allvattnet.

Han kopplade ofta av vid något av fritidshusen i Alavattnet och Nyhamn tillsammans med sin fru, och ibland med barn och barnbarn som nu sörjer och minns honom som en mycket generös man, pappa och morfar.

Birgit och döttrarna Marianne och Barbro med familjer