Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Olle Pagels, Östersund

Förre bokhandlaren Olle Pagels avled i sitt hem de 19 augusti.

Olle Pagels föddes och växte upp i Karlstad där han tog studenten. Han var under ungdomsåren mycket idrottsintresserad och blev bland annat en duktid simhoppare. Sin kärlek till natur och friluftsliv behöll han genom åren.

Olle kom i början av 1940-talet som flygaspirant från Ljungbyhed till F 4 Hans dröm var dock ett bli jägmästare.

I Östersund träffade Olle värmländskan och bokhandlardottern Anna-Mi, kärlek uppstod och på den vägen blev han så småningom bokhandlare.

År 1952 övertog Olle och Anna-Mi Hübenettes bokhandel efter Anna-Mis far Carl Josefsson och drev affären tillsammans fram till 1985. Olle var en boksynt man och var också en mästare på att skylta och marknadsföra sina böcker och han har genom åren vunnit många fina priser i olika skyltningstävlingar.

Olle var mycket engagerad av både bok- och pappershandlarsidan och satt under några år i styrelsen för Pappershandlarföreningen.

Utanför affärslivet var Olle medlem i olika föreningar bland annat Rotary och Odd Fellow.

Under 50- och 60-talen var han en av de "glada grabbarna" i Round Table.

Fjällresorna och skidåkning var en viktig del liksom resor till andra länder. Även stugan i Torvalla var ett kärt tillhåll.

Döttrarna Lena och Lotta föddes. Båda är nu bosatta i Stockholm med sina familjer och i september 2013 fick Olle sitt första barnbarnsbarn.

År 2009 avled hustru Anna-Mi och för Olle blev nu tiden ibland lång. På grund av synsvårighet kunde han inte läsa och det var en stor sorg för honom men han var en flitig radiolyssnare och höll sig à jour med nyheter och njöt mycket av både klassisk musik och lättare underhållning.

Olle har trots sin aktningsvärda ålder kunnat bo kvar i villan på Genvägen med hjälp av hemtjänst.

Den varma sommar vi haft har varit påfrestande men många besök av barn, barnbarn och lilla barnbarnsbarnet har lyst upp tillvaron. Den sista veckan var Lena med make Göran och Lotta vid hans sida.

Det är svårt att mista sin pappa och för många en kär vän men trots sorg och saknad unnar vi Olle den vila han nu fått.

Gunnel Österberg