Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Olga Odemark, Stockholm, 96 år

Vår kära mamma Olga Odemark, Stockholm, född i Jämtland, har lämnat oss i en ålder av 96 år. Hennes närmaste är barnen Björn, Katarina och Magdalena med familjer.

Mamma föddes som Olga Trolling på gården Tullus i Jämtland. Trots att Olga lämnade Jämtland som knapp tonåring förblev hon sin födelsebygd trogen genom alla år. Hon ägde skog i Bjärte samt en mindre sportstuga i Åkersjön. Sista viloplatsen blir i Näskott.

Hon prenumererade i alla år på ÖP som noga lästes.

En titt på Olgas liv kan också vara en titt på de samhällsförändringar som skett under de senaste 100 åren.

Olga visade tidigt intresse för skolan och en faster, Amalia, tog henne till Stockholm där hon fick möjlighet att ta realexamen.

Olga blev efter skolan erbjuden arbete på Statens provningsanstalt och där träffade hon Nils som blev vår pappa. Olga ville kombinera familjeliv med eget arbetsliv. På den tiden var daghem enbart avsedda för ensamstående mödrar och lösningen för övriga var hembiträden som ofta kom från landsorten och senare från Tyskland.

Efter Statens provningsanstalt följde anställningar inom administrationen på Statens institut för folkhälsan och senare på Livsmedelsverket. Olga pratade ofta om sin dröm att få gå på universitetet och det blev möjligt i mogen ålder. Olga tog studenten på kvällstid via Komvux och fortsatte sedan på universitetet med en pol mag i ekonomi.

Vi barn växte upp på 1940- och 50-talen i Vasastaden i Stockholm. Det var trångbott och många barnfamiljer flyttade då till det som kallades sovstäder. Men de som ursprungligen kom från landsorten ville oftast bo kvar i staden och inte utanför. Det gällde då att snällt vänta tills dess man av bostadsförmedlingen blev tilldelad en större bostad. Bostadsrätter existerade ännu inte. Flytten gick så småningom till Gärdet.

Med mammas bortgång känns det som om en epok gått i graven. Vi 40-talister har plötsligt blivit den äldsta generationen.

Vi tackar för alla härliga sport- och påsklov i stugan i Åkersjön.

Katarina Odemark