Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Nils Sörell, Östersund, 91 år

Min kära pappa, Nils Sörell, avled den 7 maj, lugnt och stilla i hemmet, några veckor före sin 92-årsdag.

Annons

Pappa föddes hemma på gården i Källåsen, Lits församling, där hans pappa och mamma bodde. Pappa hade en tre år äldre syster, Siri. Pappa gick på skolan i Fjällandet, tre kilometer hemifrån.

Han fick i tidiga år hjälpa till med gårdens alla sysslor. Då de högg timmer bodde de i en skogskoja vid Syltsjöns strand, liksom då de slog vassen i sjön. Kojan byggd av bland andra min farfar på 1920 talet.

I Syltsjön fiskade pappa från tidig barndom. Han återkom alltid och fiskade hela livet i Syltsjön. De flesta åren bodde vi i den mysiga skogskojan, med jordgolv. Jag har tillsammans med min far och mor tillbringat många fiskedagar i denna sjö. När pappa fick två barnbarn, Magnus och Johan, så tog han gärna med dem dit.

Under uppväxttiden och sedan under alla år så var jakt och fiske en viktig del av livet. Många är de sjöar vi tillsammans besökt sommar som vinter. Pappa hyrde en sommarstuga vid Granboforsen, Indalsälven, under 25 år. Här bodde vi och fiskade hela somrarna. Det var mest flugspö som gällde. Han fångade mången stor öring, harr och sik.

Då skidor var transportmedlet på vintern, så var han aktiv och deltog i skidtävlingar under tidigt 1940-tal. Från tidigt 50-tal gick pappa med i Ås skg och började delta i gevärstävlingar. Pappa var aktiv tävlingsskytt till 2000-talets mitt, då tävlande för Fältjägarna.

I Brynjegård träffade min far Elly för första gången, då han åkt med häst från grannbyn Källåsen, för att inbjuda lottorna till ett samkväm med dans. Lottorna kom till festen och på natten fick pappa lov att låna faderns häst och köra hem dem till Brynjegård.

Nils och Elly gifte sig 1943 efter att ha fått sonen Rune. De bodde då på gården i Källåsen, tillsammans med pappas föräldrar. De flyttade till Brynjegård 1947. Sedan gick flytten till Aspås och vidare till Ås 1950. I Ås bodde vi under 1950-talet. Sista flytten gick sedan till Lugnvik där de köpte en fastighet och där pappa tillbringade sina sista år.

Pappa hade olika arbeten under 1940-talet, en period arbetade han åt Vattenfall med olika sysslor. Deltog i flottning, linjedragning med mera. 1951 påbörjade han sin anställning hos Lst, Civilförsvaret, där han var kvar till 1977, då verksamheten i Kläppe lades ner. Fick omplacering till Vägverket, där han var kvar till sin pensionering 1985.

Mina föräldrar hade många gemensamma intressen som fiske, skytte, dans och bärplockning. Under flera somrar vandrade vi till Höberg, Hotagen, där vi fiskade i tjärnar och åar samt plockade hjortron. Pappa fick även förmånen att under några år återkomma till Höberg och delta i fjälljakt på älg.

Min pappa miste sin kära livskamrat för tre år sedan, då min mor avled.

Pappa har under alla år varit mycket omtänksam och värnat om sina närmaste. Han var väldigt mån om sina två barnbarn, Magnus och Johan. När han på senare år fick tre barnbarnsbarn, Nils, Sven och Ella, så lyste han upp vid deras besök. Han ville att även de skulle få fiska i Syltsjön.

Pappa kunde de sista åren bo kvar hemma, då han fick god hjälp och omvårdnad av hemtjänstens personal i Lugnvik. Pappa lämnar ett stort tomrum efter sig.

Hans minne kommer att leva kvar i våra hjärtan.

Rune