Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Nils Nisbel, Sigtuna

Silversmeden Nils Nisbel, Sigtuna har avlidit 88 år gammal. Närmast anhöriga är Inger och döttrarna Anna och Eva med familjer

Nils Nisbel var en av Sveriges skickligaste silversmeder och blev huvudlärare på Konstfack under 25 år, 1963-88 och utbildade och inspirerade en ny generation silversmeder.

Han var en av de första att bli medlem i Nutida Svenskt Silver 1963, ett galleri i Stockholm som visade och sålde svenskt silversmide av främsta kvalitet. Nils var oerhört inspirerande för gruppen med sin lekfullhet och sin positiva inställning. De senaste årens olika utställningar tillsammans med fyra av gruppens smeder kallades ”Gubbröra”, där Nils jobbade tillsammans med Mats Eskils, Bengt Liljedahl, Bo Klevert och Bo Parkvall - oslagbar grupp lekfulla herrar med den ädla metallen silver.

Mitthögskolan, senare Mittuniversitetet skulle hösten 1997 inviga ett nytt Campus i Sundsvall.

Nils Nisbel blev ombedd att rita och utföra en rektorskedja till skolan. Tiden var knapp, så han frågade då mig, Kerstin Öhlin Lejonklou och Lena Olofsson, min guldsmed, om vi ville vara med i arbetet. Vi tillbringade en tid i min verkstad i Östersund för att tillsammans färdigställa kedjan. Vi var sedan också med på den högtidliga invigningen. Mäkta stolta då kedjan blev mycket uppmärksammad.

Även om jag träffat Nisse ett antal gånger förut, men bara som hastigast i samband med utställningar i Stockholm på Nutida Svenskt Silver, så var det först nu jag lärde känna honom.

Nils var en i högsta grad generös person. Han delade med sig av sina kunskaper och sin erfarenhet, han var hjälpsam, vänlig och ödmjuk. Han var lätt att tycka om.

Senare under samma år ställde vi ut tillsammans i Persåsen. Där visade han sin utställning Hjul och Vagnar för första gången innan den senare kom till Stockholm och Nutida Svenskt Silver och därefter visades i Japan.

Nils saknas oss

Silversmed Kerstin Öhlin Lejonklou

Britte Grünewald Grönberg, Mats Eskils, Bengt Liljedahl och Bo Parkvall