Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Nils Erik Holmsten, Sundsvall, 81 år

Förre distriktsåklagaren Nils Erik Holmsten, Skönsberg, Sundsvall, har avlidit i en ålder av 81 år. Hans närmaste är kusiner samt en bred vän- och bekantskapskrets.

Nils Erik Holmsten var född på gården Mon i Trångsviken, Alsens socken i Jämtland. Dit återvände han gärna och det var också där han avled.

Efter studentexamen i Östersund studerade han i Uppsala med målsätt­ningen att så småningom bli statstjänsteman. Han studerade också antikens historia och skrev en omtalad uppsats i ämnet. Han läste också latin för att bättre kunna tolka de uråldriga skrifterna.

Nils Erik Holmsten var en av de sista långvägarna inom åklagarväsendet. Efter juridikstudier antogs han i början av 1960-talet till landsfiskalsutbildningen. Landsfiskalerna var på den tiden anställda och avlönade av länsstyrelserna. Efter kortare studiebesök på olika kontor, bland annat hos den legendariske stadsfiskalen Nils Nohlman i Östersund, kom Nils Erik Holmsten till Strömsund och en tjänst som landsfiskalsassistent. När åklagarväsendet förstatligades kom han som assistentåklagare till Härnösand och ett par år senare till Sundsvall och en tjänst som distriktsåklagare. Efter pensioneringen som 65-åring gjorde han sedan många inhopp för att avlasta regionens myndigheter från ärendeanhopningen. Periodvis tjänstgjorde han i Östersund, Härnösand och Hudiksvall med sporadiska inhopp även på andra orter. Han hade en mycket stor personkännedom och blev med åren bekant både med småbusar och med skurkar av grövre kaliber.

Under sin långa karriär var han en viktig kugge i rättsmaskineriet och förde processer i dåvarande dom­sagorna och rådhusrätterna samt i tingsrätter och hovrätten.

Han blev också en känd gatuprofil för sina delgivningspromenader till advokatbyråerna i Sundsvalls stenstad, därigenom sparande stora portosummor för statsverket.

I stadsdelen Skönsberg var han en mycket välkänd man. Han var i många år ordförande i bostadsrättsföreningen Gilleberget och skötte sam­tidigt föreningens räken­skaper och ekonomi.

SCA var ett företag som engagerade honom och han var mycket kritisk till flera av bolagets misslyckade affärer, kritik som han framförde när han deltog i koncernens bolagsstämmor.

Från sin välskötta skogsfastighet levererade han i många år virke till Norske Skogs industrier i Skogn i Tröndelag, därmed uppfyllande sin del av kriterierna för den industriskapelse som delvis, som delvis byggde på västjämtska virkesleveranser.

Upp till pensionsåldern deltog han i älgjakten i sin födelsebygd, mest för att uppleva gemenskapen i Alsen. Från gårdstunet på Mon hade han en hänförande utsikt mot fjällvärlden med Åreskutan som mäktig storhet i panoramat.

Nils Erik Holmsten var en sann humanist, väl bevandrad i både klassisk och modern litteratur. Han var mångårig medlem i Rotary och Frimurarna samt i den exklusiva sammanslutningen Statstjänstemannasällskapet.

Leif Englund, f.d. chefsåklagare

Gustaf Eriksson, f.d. reporter