Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Mary Andersson, Oviken

Vår mor Mary Andersson, född Einedal, lämnade oss den 16 april i en ålder av nästan 93 år.

Hon föddes i byn Önsved i Sunne församling i Jämtland. Pappan var arrendator på ett flertal platser vilket gjorde att familjen flyttade ofta. Mary växte upp med sin yngre syster Karin och redan 1932 miste de sin mamma i tbc.

Efter en sexårig skolgång i Offerdal började vår mor att arbeta på gårdarna i hemtrakten. Men att vara piga och schamponeringsflicka på en salong i Östersund blev för mycket, så drömmen om att bli hårfrisörska blev det inget av. Till Vattjom kom Mary som piga till ”Nils Kalls”. Hon hade tidigare blivit bekant med muraren Per från Oviken, som sedan blev vår far.

Midsommarafton 1946 vigdes våra föräldrar i Ovikens prästgård. Tillsammans fick de tre barn och Mary ägnade sig sedan under många år i huvudsak åt familjen, jordbruket och hemmets skötsel.

Intresset för skog och mark var stort och hon plockade med glädje bär både sommar och höst. Grönsaksodling, bakning och matlagning, liksom handarbete av olika slag var andra intressen. Jordbruket avvecklades på 70-talet.

Mary blev änka 1981 och 2000 förlorade hon sin äldste son Kjell. Efter Pers död började vår mor arbeta inom hemtjänsten i Oviken. 1989 flyttade hon till en lägenhet i Myrviken. De sista åren kunde Mary med god hjälp av hemtjänsten bo hemma till slutet av mars 2020 och de sista veckorna vistades hon på Bergsgården i Svenstavik där hon fick god omvårdnad.

Tomrummet efter vår mor, mormor, farmor, mormors mor, farmors mor och svärmor är stort. Hon kommer för alltid finnas i våra hjärtan.

Barnen Berit och Anders