Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Märtha Edström, Östersund, 78 år

Vår älskade mamma, svärmor, mormor, farmor, släkting och vän somnade in den 5 april.

Märtha växte upp på gården Lunden utanför Ulricehamn med föräldrar och två syskon. 

Efter skolan fick hon sitt första jobb hos en familj där hon hjälpte till med olika sysslor. Vid 20 års ålder gick hon på Glimåkra folkhögskola där hon fick fördjupa sin kristna tro och fick vänner för livet. Folkhögskolor fortsatte att vara viktiga för henne, hon jobbade som husmor på Hjälmared fhs och senare engagerad i Hållands folkhögskola (Åredalens) styrelse. 

Hon utbildade sig till sjuksköterska i Kristianstad och började sitt yrkesliv där. 

Via sin brevvän träffade hon Tage från byn Krokvåg i Jämtland. De förlovade sig vid Ristafallet sommaren 1967 och gifte sig påskafton året därpå. De bosatte sig i Kristianstad men i december 1975 gick flytten till Östersund för att "barnen skulle få en riktig vinter" enligt Tage. 

Efter jobb på sjukvårdsrådgivningen blev mamma en uppskattad lärare och kollega på vårdprogrammet på Arnljotskolan fram tills den lades ner. De sista yrkesverksamma åren ansvarade hon för aspiranterna som utbildade sig inom sjukvården vilket hon tyckte var roligt.  Mamma hade en stor förmåga att organisera och genomföra saker. Allt från EFS årskonferens, adventsbasarer till att baka till Frösövallen. Hon var mycket delaktig i EFS arbete, på lokal- och riksnivå. Hon engagerade sig även på många andra håll: politiskt, i kyrkofullmäktige och i konstförening. Att vara på läger och konferenser inom EFS har betytt mycket, hon reste gärna och tog alla chanser att se och uppleva andra miljöer.

Mamma hade öga för det vackra som buketter från trädgården, porslin, färgstarka kläder och handarbeten fanns alltid till hands. Hon delade ofta med sig av hemmagjord saft, sylt och inlagd gurka.

Tänk vad mamma kom ihåg människor och höll kontakt, telefonen gick varm. Hon var social och pratsam, brydde sig om många. Hemmet var välkomnande och tryggt, gott om mat och husrum för släkt och vänner, unga som gamla. Barnbarnen var mammas och pappas stora glädje, de har fått mycket kärlek och omsorg.

Åldrande har varit jobbigt, vi har fått sörja mamma bit för bit. Saknaden är stor samtidigt som det är en lättnad att kampen i livet är över. Hon var märkt av sjukdom och saknade hemmet och livet med sin Tage.

De två sista åren bodde hon på Frösö Strand där många vänner kom och hälsade på henne.

Tack för alla besök! De gladde henne mycket och tack till personalen för omsorg om vår mamma. 

Tack för allt mamma, du och pappa fattas oss.

Barnen Anna, Karin, Olof och Maria med familjer