Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Marianne Persson, Torvalla

Vår kära mor, mormor och svärmor Marianne Persson har efter ett långt och innehållsrikt liv stilla somnat in i en ålder av 87 år och 6 månader.

Britt Marianne Persson föddes den 19 februari 1932 i Krokvåg, Ragunda. Hon var dotter till Nils och Nelly Roos och kom som nummer fem, med fyra äldre bröder. Mariannes uppväxt var inte alltid lätt - hon tillbringade nio månader på sjukhus vid fem års ålder och hade förlorat både en lillasyster och mamma vid åtta. Med sin nya styvmor och sin älskade pappa flyttade Marianne 1945 till Sikås, Hammerdal.

Efter grundskolan sökte sig Marianne 1947 till Östersund där hon bland annat arbetade som servitris och hembiträde. Med avbrott för åtta månaders vävskola i Strömsund studerade Marianne åren 1949 till 1951 vid Sigtuna folkhögskola. Efter genomgången kurs stannade hon kvar i Stockholmstrakten och arbetade ett tag som sjukvårdsbiträde och kontorist innan hon bestämde sig för att utbilda sig till tandsköterska. För Marianne innebar det sex månaders elevtid hos tandläkare Idar på Sturegatan.

Hösten 1951 fick hon besök av en viss Åke Persson från Jämtland och någonting hände inom henne! När hon några veckor senare fick höra att hon kunde få anställning som tandsköterska i Östersund bestämde hon sig för att flytta tillbaka hem till Jämtland. Midsommarafton 1954 förlovade hon sig med Åke och de gifte sig påskdagen året därpå. På grund av Åkes jobb/utbildning blev det sedan de närmaste åren många flyttar fram och tillbaka mellan Östersund, Luleå, Enköping och Västerås. I takt med att barnen kom (Lena 1956, Håkan 1959 och Ulrika 1962) blev hemmet Mariannes huvudsakliga arbetsplats – de små skulle uppfostras och hushållet skötas.

1969 flyttade familjen hem till Jämtland och Östersundstrakten för gott. Efter några år som hemmafru och tidningsbud återupptog Marianne sitt arbete som tandsköterska 1975 och fortsatte så fram till pensioneringen. 1976 flyttade familjen till Åkes hemgård i Optand. Där blev Marianne och Åke kvar i drygt trettio år och fick nära till fem av sina barnbarn. 2007 bytte makarna huset i Optand mot lägenhet i Torvalla. Efter 62 års äktenskap blev Marianne änka 2017.

Vid sidan av familj och arbete har Marianne hela sitt liv varit engagerad inom EFS/Svenska kyrkan, där hon varit kyrkvärd och i många olika sammanhang både sjungit och spelat. Hon tyckte mycket om att resa - med familjen blev det många campingsemestrar och med sin man ett flertal resor till Kanarieöarna. Hemmavid blev korsord vid sidan av matlagning, bakning, handarbete, promenader med mera, en favoritsysselsättning.

Som person var Marianne varm, kärleksfull, omtänksam, generös, omhändertagande, utgivande, modig, vidsynt och inte minst full av humor. Marianne var dessutom en väldigt social person – hon tyckte om att umgås med familj, släkt och vänner. En med stigande ålder försämrad hörsel samt tilltagande talsvårigheter gjorde därför den sista tiden svår för henne.

Omgiven av sin närmaste familj somnade Marianne in lugnt och stilla den 12 augusti på det äldreboende i Torvalla där hon bott de sista dryga två åren av sitt liv. En av de finaste och mest omtyckta människorna har gått vidare in i evigheten.

Familjen