Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Maria "Maja" Nilsson, Storåbränna, 88 år

Min syster Maja Nilsson, född Stjernström, har avlidit efter en lång sjukdomsperiod. Hon blev 88 år och 8 månader gammal.

Maja föddes i Yxskaftkälen, men flyttade några månader gammal med sina föräldrar Nils och Emma Stjernström och den ett år äldre systern Britta till Sikås.

Maja hade redan i unga år ett stort intresse för djur. Efter utbildning vid Hållands folkhögskola förkovrade hon sig vidare i studier och husdjursskötsel för att därefter bli anställd som seminör i norra Jämtland.

Hon träffade bonden Lars-Erik Nilsson från Storbränna och efter giftermål drev de tillsammans en framgångsrik mjölkproduktion på Lars-Eriks hemgård. Här växte döttrarna Ingrid och Birgitta upp i en trygg och kärleksfull miljö.

Arbetet som seminör ledde till besök på nästan alla mjölkgårdar i norra Jämtland, vilket bidrog till en stor bekantskapskrets i bygderna. Maja var utpräglat socialt begåvad och hade förmågan att ta del av episoder samt observera intressanta personligheter bland de människor hon besökte. Med sin humoristiska talang kunde hon målande återge delar av det hon hörde och upplevde. Det blev till trivsam underhållning i vänners lag, så pass att hon under en tid även var historieberättare i Radio Jämtland.

Hon var musikalisk, spelade piano och sjöng i kör och hade ett brinnande intresse för naturen. Mången myltflo upptäcktes av hennes spaningar över myrmarkerna. Hennes enträgna jakt efter hjortron, blåbär, lingon och hallon skapade förstås goda förråd i familjen men bidrog också till att fylla skafferierna hos grannar och vänner. Hennes givmildhet och omtänksamhet förmärktes likaså när det var tid att skörda de prunkande trädgårdsodlingarna hemma på gården och vid de otaliga tillfällen då det fina hantverk hon så väl bemästrade i framställningen av tunnbröd och kakor kunde glädja många i kring.

Maja var omvärldsintresserad, inte minst av politik, där landsbygdsfrågor och Centerpartiet låg henne varmt om hjärtat. Hon var medlem i EFS och tog aktiv del i den hjälpverksamhet som bedrevs inom landet, men framförallt i det arbete som inriktades mot fattigare delar av världen.

De sista åren bodde Maja på Brännagården i Högarna där hon omhändertogs av kunnig personal.

Hon efterlämnar maken Lars-Erik och döttrarna Ingrid och Birgitta med familjer, släkt och en stor vänskapskrets.

Vi minns henne som godhjärtad, kraftfull, humoristisk och empatisk.

Per Stjernström, Sikås