Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Margot Elsie Bosson Holmberg, Stockholm

Fru Margot Elsie Bosson Holmberg, Stockholm har avlidit i en ålder av 98 år. Närmast anhörig är dottern Marie Holmberg.

Född och uppvuxen i Östersund, med en äldre syster och två äldre bröder och en yngre. Mor Märta var från en bondgård i Måläng utanför Frösön och far Ernst kom från Småland. Han drev fisk-, fågel- och viltbutik i Saluhallen.

Förlusten av lillebror Herje i unga år drabbade familjen och sorgen blev svår och ledde till ett studieuppehåll under ett år.

Önskan att studera vidare kunde inte uppfyllas på grund av krigsåren och arbetet som telefonist och dechiffrerare. Träffade mannen som skulle bli hennes make, genom brodern Evert. Flyttade till Stockholm och gifte sig i krigsslutet och så föddes dottern Marie.

Åren på 50-talet blev som hemmafru, typiskt för den tiden, men studielusten kom tillbaka med kurser i språk. Uppmuntrad av en god vän blev det universitetsstudier och utbildning till lärare, med privatlektioner i hemmet och senare undervisning på yrkesutbildning i Stadshagsskolan. Hon skrev uppsatser om jämtska, älvdalsmålet och Andrés luftfärd. Älvdalsmål fascinerade som isolerad och därför bevarad dialekt/språk. Makens arbete i norra Dalarna gjorde att de hyrde en ovanvåning på en bondgård i Älvdalsåsen under många år.

Mamma Margot och pappa Sven köpte hus i Torsång nära Borlänge, vilket gjorde att de odlade potatis, morötter, dill och persilja, planterade blommor och byggde stenrösen. De umgicks ofta med brodern Henry och svägerskan Ulla, liksom andra släktingar och vänner som gärna hälsade på.

Ett rikt socialt liv, goda middagar, släktträffar och inte minst jular följde genom åren, trots sjukdom främst under 70-talet. Detta gjorde att engagemanget blev stort att starta och arbeta med Bröstcancerföreningen och sprida kunskap och vikten av kontroller för kvinnors hälsa. Detta ledde till arbete inom kyrkan.

Efter makens bortgång 2006 följde ett ensammare liv på äldre dar. Med hjälp av hemtjänst och dottern gick det att bo kvar hemma ända till den allra sista tiden.

Dottern Marie Holmberg

Syskonbarnen Eva Palmer, Nils Simonsson och Sven Simonsson med familjer