Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Margareta Österberg, Järpen

Alla vi som kom i kontakt med Margareta kände hennes stora kärlek till oss medmänniskor. Närmast var familjen, syster, barn och barnbarn samt släktingar. Vänner i Margaretas närhet och runt om i världen var också viktiga i hennes liv. I Margaretas hjärta fick alla en särskild plats, oavsett vilka vi var.

Margareta hade en oförglömlig förmåga att stötta där behovet var som störst, hon inspirerade och gav styrka, framtidshopp och kärlek till dem som behövde det. Särskilt ungdomar låg henne varmt om hjärtat.

Intresset för freden i världen fick Margareta att engagera sig i Västjämtlands fredsförening redan på 1980-talet. Margareta och föreningen fick till stånd att Åre kommun, som den första kommunen i Sverige, skrev under på att förbli en kärnvapenfri kommun.

Senare startade Margareta Åre FN-förening med fokus på freds- och miljöfrågor. En annan hjärtefråga var hela världens urfolk och deras rättigheter. Åre FN-förening har under många år arbetat med att Sverige ska ratificera ILO-konventionen 169, om urfolkens rätt att bestämma över sina markområden. En rad möten och konferenser har hållits och kulminerade hösten 2019 med en tema-dag på Mittuniversitetet i Östersund. Tema-dagen genomfördes tillsammans med Östersunds FN-förening och den sydsamiska stiftelsen Gaaltije.

Som ordförande i Åre FN-förening, var Margareta också drivande i att föreningen engagerade sig i hälsokliniken i Talek, Kenya samt FN-förbundets olika projekt ”Flicka” och ”Skolmat”.

Margareta arbetade som lärare och tillsammans med eleverna satte hon upp ett teaterspel om fred, ett spel som visades på olika platser i Jämtland. Intresset för fred var djupt grundat hos Margareta.

Vid Åre FN-förenings träffar fick deltagarna namnet ”Riddarinnorna kring runda bordet”. Så mycket espri, glädje och humor Margareta skänkt oss! Med Margaretas ordförandeskap togs många bra och gedigna beslut. ”Så ska en slipsten dras”, kan man också uttrycka det. Tack till Margareta för hennes ordförandeskap!

”Det som vill bli gjort, det kommer till mig” sa Margareta ofta. Och så var det. Margareta intresserade sig också för Målarstugan, konsten samt skrivandet i Skrivande kvinnor. Hon ville lyfta fram kvinnors historia genom tiderna. I Åredalens Fjällbete AB var det fårens liv som var viktigt och att det var lokalt förankrat. I skog och mark, bland fjällen och sjöarna, fäbodvallen och föräldrahemmet i Lien, fick Margareta sin återhämtning och där fann hon kraft för nya projekt.

Vi kan nu inte längre ropa ”Hej” och höra henne svara: ”Kom in och sätt er vid runda bordet, så ska vi elda och tända ljus”. Saknaden och tomrummet efter Margareta är mycket stor.

Styrelsen för Åre FN-förening

genom Birgitta Granehag Engström och Eva Fagerstedt Kjellberg