Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Leif Rickmo, Bromma

Leif Rickmo, Bromma, har lämnat oss vid en ålder av 75 år. Han var en företagsam entreprenör med stort hjärta för djur. Tomrummet efter vår far och farfar är stort.

Ett av de bästa minnen jag har av pappa är när jag som liten grabb fick följa med honom och fiska. Han berättade hur han själv som liten följde med manfolket på gården i Storhallen ner till Ljungan om kvällarna för att prova fiskelyckan. Det lät så spännande och trevligt, och jag var så glad över att få göra det med honom på samma sätt. I början gick det i ärlighetens namn sådär och pappa tyckte att vi skulle starta företaget Trassel och Tjorv!

Pappa har alltid haft ett stort intresse för fordon och med stor inlevelse beskrev han sina tidigare bilar, allt från Amazon till Mustang. Han berättade också om sin motorcykel och hur han körde den mellan Stockholm och Jämtland. Jag kommer ihåg förtjusningen i hans ögon när han hjälpte mig med min första och alldeles egna motorcykel (eldriven med stödhjul), som jag fick av honom när jag fyllde fem år.

Pappa var rätt påhittig och löste de flesta problem själv, på sitt eget sätt. När han som tonåring ville ta sig till Åsarna, smet han ibland ut sent på kvällarna och tjuvlånade morbror Birgers bil. För att lyckas med det behövde han både hämta och sedan lämna bilnycklarna i den sovande morbroderns byxficka, för att sedan tyst putta ut bilen ur garaget och först efter backen ner starta motorn för att inte bli upptäckt. Pappa skrattade gott när han erinrade sig upptågen!

Min pappa var både företagsam och idérik. I Stockholm bildade han tillsammans med sin kompanjon bolagen RA (Rickmo Arvidsson) Taxi och RA Hyrbåt. Taxirörelsen passade honom bra, då han tidigare själv arbetat som taxichaufför och trivts mycket gott bakom ratten. Att verksamheten också inkluderade segelbåtar var kanske lite mer oväntat för en landkrabba som honom, men fanns det någon båt ledig en helg seglade han och mamma gärna ut. Då var det mycket att tänka på; fendrar, läsa sjökort, hala och reva segel, byta till genua och akta sig för de stora Finlandsfärjorna!

Senare startade han själv RA Trafikskola och han var perfekt för trafikläraryrket. Han var mycket pedagogisk, tålmodig och duktig på att lugna nervösa elever. Jag kan ärligt säga att han aldrig hetsade upp sig, inte ens när jag långt senare blev hans körskoleelev.

Semestrarna styrdes ofta till hemtrakten eller till varmare breddgrader med Cypern som stor favorit. På fritiden svidade han gärna om till “pingvindräkt”, som jag kallade fracken, för att delta i Odd Fellows festligheter.

Pappa var en sann djurvän och många hundar och katter fick i honom en omtänksam husse. Varje kväll gick han ut på terrassen för att locka och vissla till sig katterna, så att de tryggt skulle vara inne om natten, annars kunde han inte sova. Oj, som han älskade dem! 

För knappt ett år sedan fick hans liv en ny dimension när han blev stolt farfar till min son Damon och det känns sorgligt att han inte får se sitt barnbarn växa upp. Tyvärr är Damon för liten för att själv kunna minnas sin farfar, men han får ta del av mina fina minnen. Vi gjorde så mycket roligt tillsammans och jag har många härliga historier att dela när tomrummet blir för stort. Pappa kommer för alltid finnas i mitt hjärta.

Rickard Rickmo