Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Lars Skoglund, Eskilstuna

Lars Skoglund, Eskilstuna, har efter en tids sjukdom avlidit i en ålder av 67 år.

Lasse växte upp i Östersund. Han tillbringade barn- och ungdomsåren tillsammans med mamma Ann-Marie, pappa Ernst och bröderna Per och Ulf, först i Odenslund och därefter i Odensala. Villan på Rosengången var öppen för alla. Lasses föräldrars välkomnande var varmt när vi kompisar kom för att hänga med Lasse under tonårstiden.

Han studerade först vid Parkskolan, bara ett stenkast från Fyrvalla där hockeyrinken tidigt trollband honom. Det starka hockeyintresset skulle hålla i sig även under gymnasietiden på Wargentin. 

Lasse var en gudabenådad skridskoåkare, han hade bra spelsinne och utvecklades snabbt till en ungdomsstjärna som tänkande centerforward. År 1972 fick han Silverpucken, utmärkelsen som länets bäste junior.

Hockey vintertid och fotboll med IFK Östersund sommartid, blev nu allt svårare att kombinera. Efter juniortiden satsade han helhjärtat på ishockeyn. Det tog inte länge förrän han platsade i Östersunds IK:s A-lag och han skulle spela 160 A-lagsmatcher med stor framgång på hög nivå, innan karriären var över.

Då blev han ledare. Lasse flyttade till Eskilstuna, kontrakterades som tränare av Linden hockey och fick göra det han tyckte bäst om: Vara tillsammans med unga människor och undervisa dem i ishockeyns mysterium. Lars var en duktig instruktör och hade förmågan både att entusiasmera och lära ut.

Efter en tid i Sörmland återvände han till Jämtland. Tränade då både Frösöns och Brunflos hockeylag. Men åren i Eskilstuna hade gett honom blodad tand så han skrev på för nya sejourer med Linden.

Nu blev det tränaruppdrag på deltid kombinerat med lärarjobb vid både grundskola och gymnasium. Han älskade historia och geografi. Undervisade även i matematik och andra ämnen.

Lars hade inga egna barn, men han kom väldigt nära flera av sina kamraters barn. Han lekte, samtalade och hade en ängels tålamod med de små, vilka kom att stå honom nära långt upp i åren. Det här präglade även hans drygt trettioåriga gärning som lärare där Lasses popularitet bland eleverna var omvittnad.

Hösten 2020 blev han allvarligt sjuk, dock inte av Covid-19. Han kämpade på, men en morgon i början av maj somnade han in på Eskilstuna sjukhus, bara några dygn innan han skulle ha fyllt 68 år.

Han sörjes närmast av sin bror Per Skoglund, Rödön, med familj, plus brorsdottern Ida Skoglund, Leksand, och hennes familj.  

Per Hansson, Beppen Eriksson