Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Kurt Önerud, Mörsil, 80 år

I över 50 år var han en tongivande person och drivkraft i Mörsil med omnejd.

Kurts starka ledarskap, goda idéer och engagemang har varit en stor tillgång inom såväl skola, som föreningsliv och politik. Med kunskap, humor och värme bidrog han till framgång och utveckling.

Kurt var född och uppväxt i Kilen, Hammerdal. Till en början blev det endast folkskola och fortsättningsskola i träslöjd, men intresset för kunskap var stort och han läste delar av realskolan på distans samtidigt som han arbetade hemma på gården. I flera år var han, likt sin far Manne, aktiv i nykterhetsrörelsen (IOGT-NTO) där han ofta deltog i möten och evenemang.

Han hade talang för både konsten och logiken. Kurt kunde bland annat multiplicera tresiffriga tal i huvudet, och byggde sig en egen fiol under tonåren.

Militärtjänstgöringen gjorde han på I 5 Östersund som kompanibefäl. Sedan avslutades realskolestudierna och han sökte till folkskoleseminariet i Härnösand. Där han antogs, som en av 24 bland 230 sökande, till den populära lärarutbildningen. Under studietiden var han elevrådsordförande och även aktiv i samarbetet mellan elevkårerna i Sverige.

I Härnösand fann han kärleken i klasskamraten Karin Jonsson från Alsen. De blev ett par och fick efter examen 1960 båda jobb som mellanstadielärare på den nybyggda grundskolan i Mörsil. Kort därefter gifte de sig i Alsens kyrka.

Kurt intresserade sig för teknik och fortsatte sina studier med komplettering inom matte och fysik för högstadiet, samt senare även kemi för gymnasiet. Kort därefter fick han jobbet som rektor i Mörsils skola, där han stannade 25 år, till sin pensionering 1996.

Utöver sitt yrke engagerade sig Kurt i många delar av samhället. Snart efter flytten till Mörsil gick han med i skytteföreningen och blev en stark drivkraft där. Under flera år var han både kassör och sekreterare, samt aktiv inom skytteförbundet på såväl regional som nationell nivå. Fält- och banskytte med mauser var ett nöje som fanns med ända tills kroppen sa stopp. Han deltog som arrangör av många fältskjutningar och var med i utvecklingen av en stor ungdomsverksamhet som lever än i dag. Självklart genomfördes även älgjakten varje höst med stor entusiasm på släktens marker i Hammerdal.

Förutom skyttet var längdskidåkningen ett stort nöje. Tillsammans med några andra ortsbor skapades elljusspåret i Mörsil för att underlätta träningen på mörka vinterkvällar.

Kurt hade även ett politiskt intresse. Som representant för Folkpartiet i Mörsil deltog han aktivt under många år på kommunal nivå, och även några år i landstinget. Lokalt i Mörsil verkade han genom sitt deltagande i Lions. Totalt blev det 40 år i klubben där han deltog på nästan alla möten. Som uppskattning belönades han på äldre dagar med Melvin Jones Fellowship.

Hans engagemang, humor och värme har gjort stort avtryck för orten, för vänner och bekanta, och inte minst för familjen. Vi minns honom med glädje.

Familjen Önerud