Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Kurt Nylander, Gävle

Som tidigare meddelats har teaterchefen Kurt Nylander, Gävle, hastigt avlidit i en ålder av 59 år.

Efter Kurts bortgång skrev Sanna Wikström i Gefle Dagblad en artikel med rubriken Vårt behov av någon som Kurt. En rubrik som säger allt. Vi fick den stora förmånen att bli nära vänner med Kurt. Det är precis vad det varit och är, en stor förmån som vi delat i allt från 30 till 45 år. Några av oss blev vänner med Kurt redan på Östersundstiden då vi spelade amatörteater ihop på Gamla Teatern.

Flera av oss hamnade i Landskrona och på Skånska Teatern på 70- och 80-talen. Kurt som producent, en roll som var perfekt för honom. Kraftsamlingen som gjordes för att förverkliga heldagsföreställningen På jorden knappt leva vi få, som bestod av tre pjäser av Rudolf Värnlund, hade inte lyckats som den gjorde utan Kurts förmåga att organisera resurserna och se till att det konstnärliga arbetet fick stå i centrum. Men hans stora gärning är förstås Folkteatern i Gävleborg som han var med och grundade och som han varit helt central för i över 30 år.

Så mycket kul vi haft med Kurt genom åren. Vi tänker på alla kvällar vi bara suttit och skrattat tillsammans. Kurts humor var ständigt närvarande, slagfärdig, lakonisk och drastisk. Vi tänker på alla tokigheter vi hittade på tillsammans – aktiviteter som ofta hade Kurt som pådrivare. Alltifrån att impulsköpa en VW-buss och för en sommar göra Europa osäkert till att kidnappa och överraska varandra med fester. Vi tänker på och minns Kurts breda kunskap och allmänbildning, hans musikalitet och att han aldrig framhävde sig själv framför någon annan. Vi tänker på otaliga Londonresor och på alla söndagsmiddagar och fikastunder. Och vi tänker inte minst på alla timmar, dagar och år vi arbetat tillsammans och som blivit så mycket lättare och roligare tack vare Kurt. Han var en unik människa i ordets bästa bemärkelse. Efter hans fina föräldrars bortgång hade Kurt ingen egen familj, men han var i högsta grad en del av var och en av våra familjer.

Vårt behov av någon som Kurt. Ja, det är verkligen stort. Men ännu större är sorgen och saknaden efter en älskad vän och människa som var något alldeles speciellt.

Må Kurt vila i frid, vi minns och tänker på alla fantastiska minnen han så generöst gett oss.

Constantin Carlestam

Tommy Hedblom

Claes Holmberg

Dan-Axel Hällström

Rolf Lassgård

Kent-Åke Rayner