Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Kornel Pajor, Djursholm

SAR-arkitekten Kornel Pajor, Djursholm, har efter kort tids sjukdom avlidit, strax före sin 93-årsdag efterlämnande hustru, barn och barnbarn.

Annons

Kornel föddes i Budapest, Ungern den 1 juli 1923. Kom till Sverige 1949 som flykting och internationellt berömd skridskoåkare, efter att på Bislett i Oslo och då tävlande för Ungern, ha blivit världsmästare i hastighetsåkning på skridsko. Kornel hade ett par veckor tidigare vid Europamästerskapen i Davos, Schweiz, gjort stor sensation genom att, som närmast okänd Pustanson, sätta officiella världsrekord både på 5 000 och 10 000 meter. Via internationella tävlingar i Trondheim och Östersund kom Kornel så till Sverige via ett tillfälligt flyktingpass.

Kornel hade nu flyktingstatus i både Norge och Sverige, men ville få stanna i Sverige för att fullfölja sina arkitektstudier, helst då på internationellt så välkända KTH i Stockholm. Den första flyktingmånaden här i Sverige och tack vare det tillfälliga flyktingpasset, fick Kornel tillbringa i Vålådalen hos de blivande livslånga goda vännerna, Gösta och Olga Olander. Det tillfälliga flyktingpasset gick så ut och det var tid, då som nu, att återvända till första flyktingland, Norge. Den resan behövde Kornel dock aldrig göra, utan fick, tack vare goda rekommendationer från Gösta Olander och skridskoförbundets ordförande Sven Låftman, snabbt permanent svenskt uppehållstillstånd.

Kornel åkte så ner till Stockholm, sökte in på KTH, ordnade bostad och arbete hos välkända Backström & Reinius. Kom så hösten 1949 tillbaka till Vålådalen och Östersund för att hjälpa IF Castors skridskoungdomar, bland annat då junioren Sigge Ericsson och mer till åren komne, nertecknaren av dessa rader, att på ett par år nå internationell berömmelse. Och detta mycket tack vare Kornel och den revolutionerande skridskostil han hade överraskat en hel skridskovärld med i Davos och Oslo några månader tidigare. Svensk medborgare blev Kornel rekordsnabbt och representerade sitt nya hemland Sverige i både landskamper och mästerskapstävlingar, bland annat som bronsmedaljör vid Europamästerskapen i hastighetsåkning i Östersund redan 1952.

Kornel kunde de första 10-20 åren inte återvända till sitt hemland, Ungern, där den kommunistiska regimen hade förverkat det stora gods familjen ägde, några mil utanför Budapest, men också pappans före kriget så framgångsrika import- och exportfirma. På senare tid var Kornel, i den nya regimens ögon, en välkänd och ofta sedd gäst hemma i Budapest. Men svensk, det blev Kornel rekordsnabbt, även om barn och barnbarn gärna talar Pustans språk. Och detta inte minst tack vare Kornels ungerskfödda fru Susanna.

Nertecknat av livslånge vännen

Carl-Erik Asplund, IF Castor Östersund och Järfälla

Annons