Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Karl-Erik Jonasson, Slåtteråsen

Karl-Erik Jonasson kom från Slåtteråsen, ingen av de mer kända adresserna på Rödön. Visserligen hade jämtlandsförfattaren Kilian i grannhuset haft besök av nobelpristagaren Laxness från Island, men lite avsides var det.

Däremot låg Konsum - där Karl-Erik fick jobb efter folkskolan - med rödöadelns gårdar inom synhåll. Ett moment i arbetet gick ut på att tvätta ren falukorv som blivit möglig. Ett annat att hjälpa till med skyltningen, vilket ledde till en konsumkurs för att förkovra sig. Vilket blev avstampen till Karl-Eriks blivande yrke som inredningsarkitekt.

Ett halvt liv senare blev han revypappa på Rödön. Skrev sketcher, regisserade samt höll ordning på en bonde, en grävmaskinist, två lärare, en ålderdomshemsföreståndare, en butiksförsäljare samt undertecknad. Vilket inte var det lättaste med tanke på den bångstyriga och brokiga skaran.

I en revy tvättade han som butiksföreståndare falukorv, Karl-Erik spelade olika roller med ett allvar som lockade fram skratt hos publiken. En lågmäld person som både kunde överraska och servera hisnande repliker. Rödöns bygdegård var hemmascen, först den gamla och sen vidare efter upprustningen där han hade ansvar för att färgsätta huset.

Som inredningsarkitekt var Karl-Erik Jonasson med och skapade turistbyrån i Krokomsviken, han skrev och regisserade Carl Zetterströmspelet samt ritade Krokoms kyrka.

Peter Mosskin