Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Jenny Börne, Sveg

Jenny Elisabeth, född Johnsson, i Ytterbergsbyn den 29 januari 1919 har lugnt och stilla somnat in lördagen den 30 januari, dagen efter sin 102-årsdag.

Familjen bestod av två äldre bröder, Axel och Johan och hennes ensamstående mor Elise, som också skötte om sin åldriga far och sjukliga mor.

Efter sexårig skolgång i byskolan började hon hjälpa sin mor som i sin tur hjälpte de mer besuttna med städ- och tvättgöromål. Vid 16 års ålder började Jenny som piga på Stensgården i Överberg. Där stannade hon i två år och trivdes så bra.

Karin Hoflin, som var en släkting på gården drev restaurang Swing i Sveg, där Pizzeria Knuten nu är belägen. Karin erbjöd Jenny serveringsarbete på sin restaurang och de blev också mycket goda vänner privat. Här trivdes hon också bra.

Under denna tid träffade Jenny också sin blivande make Stig.

Under krigstiden arbetade Jenny på Hamra högfjällshotell där hon som särskilt uppdrag skulle ge service till självaste överbefälhavaren. Jenny trivdes mycket bra även här, såväl med arbetet som med hotellets ägare Stina och Olle Halvarsson. 1943 gifte hon sig med sin Stig och antog efternamnet Börne och fick 1944 sonen Yngve.

1951 flyttade familjen till Sollentuna norr om Stockholm. Där ämnade hon börja arbeta deltid som butiksbiträde på dåvarande Konsum. Deltiden ökades snabbt till heltid och en föreståndartjänst. Hon fick ansvar för större och större butiker. På den tiden fanns det restriktioner på hur stor butik i form av antal anställda man som kvinna fick förestå. Jenny gavs växande förtroende och var en av de första att spräcka den gränsen. Som mest hade hon en butik med cirka 15 anställda.

I samband med hennes make Stigs pensionering 1977, flyttade Jenny och Stig till Stigs hemgård Lillhånäset i Glöte. Samma år föddes också deras barnbarn Magnus. På senare år bodde paret i lägenhet i Sveg under vintrarna.

1994 avled Stig och Jenny och hunden Charlie levde ensamma i Glöte och Sveg och åkte i sin gamla Fiat däremellan. Efter att sonen Yngve pensionerat sig och flyttat hem till Lillhånäset med sin Synnöve kunde Jenny åter bo där året runt.

Jenny satte en stor ära i att alltid ha ett välvårdat hem och gäster skulle alltid vara mätta och belåtna när de lämnade Lillhånäset. För ett par år sedan behövde Jenny hemtjänst när Synnöve och Yngve var bortresta, tyckte Yngve.

I samband med att benen inte längre bar henne flyttade Jenny till Svegs Hc avdelningen Björken i september 2018. Här har hon dygnet runt fått en fantastiskt god, trygg och personlig omvårdnad.

En mycket positiv livsinställning har följt henne genom livet. Hennes stående uttryck har varit att ”allt är så bra så bra” och vi ”tar en dag i taget” och då fångar man väl dagen....

Sonen Yngve