Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Jan Hodann, Frösön

Jan Hodann, Frösön Östersund, har avlidit i en ålder av 80 år. Han lämnar efter sig sin sambo Kristina Persson och sina fem barn – Janca, Linda, Pål, Anja och Sandra.

Janne firade 70 år på en hästgård i Småland. Han hälsade sina gäster välkomna genom att utföra cirkuskonster på hästryggen. Han hade just avslutat sitt år på cirkusskola i Ystad. Janne var inte rädd av sig.

Vår vänskap började långt tidigare, när vi blev klasskamrater i första klass i Essinge folkskola. Redan då visade Janne sin sociala förmåga. Han spred värme och liv i klassen. Få visste att hans liv inte var helt lätt. Hans far - Max Hodann, känd författare, läkare i Internationella brigaden i Spanien och nära vän till Berthold Brecht - hade dött ett år tidigare. Föräldrarna var flyktingar från kriget

Vid Uppsala universitet återknöt vi kontakten och etablerade ett samarbete i Stockholms nation, där Janne självklart blev klubbmästare. Återigen fick han utrymme för sin sociala förmåga.

Sommaren 1965 var Janne stugvärd i Låddejokk, Padjelanta. Detta ledde till kontakt med Edmund Dahlström, professor i sociologi i Göteborg, som ville starta en forskning om samerna. Janne – och senare jag – tillfrågades och fick göra en ovanlig examensuppsats. Genom att i flera månader följa Sirkas sameby i Jokkmokk kunde vi beskriva hur renskötseln utvecklats. Undersökningen blev en forskningsrapport, utgiven av universitetet i Göteborg.

Janne gifte sig med Eva Falkenberg, syster till min fru Anna. Han får under 70-talet fyra barn med Eva. Ett femte barn föds i äktenskapet med Rosemarie Larsson under 80-talet

I början av 70-talet var Janne en av pionjärerna för demokratisering av arbetslivet. Han arbetade som expert i Industridepartementet med utveckling av organisation och samarbetsformer. Han fortsatte som ombudsman på Metall med fokus på det nordiska samarbetet.

Hans internationella engagemang ledde till en tjänst på Olof Palmes internationella center, där han arbetade med demokratifrågor och mänskliga rättigheter. Han arbetade mycket med så kallade subversiva grupper, bland annat med ANC i Sydafrika under apartheidtiden. Arbetet var mycket riskabelt när han koordinerade Sveriges stöd till demokratirörelsen. På samma sätt var det i flera länder, bland annat i Burma, där Janne hade stor betydelse för frihetskampen under 2000-talet.

”Under mina nio år på Palmecentret var det förutom Palme själv en person som våra kamrater runt om i världen frågade efter, mr Hodann”(Jens Orback)

I slutet av 60-årsåldern förälskar sig Janne i en gammal vän, Kristina Persson, och flyttar till Östersund. Det är en harmonisk tid i hans liv. Han trivs med sin sambo och sina två hästar. Vi har regelbunden kontakt vid besök i Stockholm och på telefon. Det känns som att det bara är jag som blir äldre.

En hjärnblödning ändar plötsligt Jannes liv. Det kommer som en chock för alla oss som älskar honom. En kontakt slås av. Tillit blir saknad.

Biörn Torbiörnsson