Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Jan Hodann, Frösön

Jan Hodann, Frösön, har hastigt och oväntat avlidit. Hans närmaste är barnen Janca, Linda, Pål, Anja och Sandra samt livskamraten Kristina Persson.

Jan Hodann kom till Metallindustriarbetareförbundet 1974 från Industridepartementets företagsdemokratidelegation. Han hade värvats av förbundets ordförande Bert Lundin som ville stärka de nordiska metallförbundens samarbete. Jan skulle svara för sekretariatet. Han kunde den fackliga världen, och han kunde tyska.

Jan Hodanns föräldrar var tyskspråkiga och hade flytt undan nazisterna. Redan första dagen på Metall for Jan till Stuttgart för att tala inför nära tusen västtyska bilarbetare. Ingen utmaning var för stor för honom. Hans mångsidighet imponerade.

Att han efter Metall tog arbete ett år på LM Ericssons verkstad förvånade oss inte. Som nybliven pensionär utbildade Jan sig till cirkusartist till häst. Jans lusitanohästar, som han vårdat de senaste åren, sörjer även de.

De nordiska ländernas metallordföranden visade Jan Hodann stort förtroende. Han var en konstruktiv brobyggare, som kunde samla dem till gemensam facklig och politisk handling. Nordiska Metall blev en maktfaktor i det europeiska och internationella fackliga arbetet.

Varv, arbetsmiljö, entreprenadfirmor gjorde Jan till viktiga politiska frågor. Han förde ut det nordiska samarbetet till metallförbundens medlemmar. Det var ett nära och flexibelt samarbete mellan Svenska Metall och Jan Hodann på Nordiska sekretariatet. Han ställde upp, nyfiken och solidariskt inriktad på praktiska och realistiska lösningar. 

På senare år engagerade sig Jan i tysk historieforskning där man funnit kopplingar till Svenska Metall i den fackliga motståndskampen i Nazityskland. Många fackligt och politiskt aktiva kom som flyktingar till Sverige - en av dem var Jans far, Max Hodann.

Vi har mist en god kamrat. Vi minns Jan Hodann för hans stora värme och intensiva fackliga engagemang.

För arbetskamraterna på Metall

Kjersti Bosdotter, Rolf Jansson, Annette Lack, Stefan Löfven och Jan Olsson