Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Ivar Karlsson, Stugun

Vår pappa, Ivar Karlsson har, efter ett långt och gott liv, somnat in vid 90 års ålder. Ivar föddes den 6 augusti 1930 i Mårdsjön, några mil utanför Stugun som tredje barnet i en syskonskara av sex.

När pappa var liten så flyttade familjen till Stugun och bosatte sig på gården Lövhässjan. Mittemot så startade vår farfar, Karl Eriksson, Stuguns cementgjuteri där pappa och hans syskon fick hjälpa till redan vid unga år.

Han gjorde sin militärtjänstgöring vid I5:s regemente i Östersund. Efter avslutad värnplikt tog han, tillsammans med sin bror Sune, över deras fars cementgjuteri. Förutom pappa och vår farbror så hade de även några anställda. Efter en tid så bestämde de sig för att förändra företaget och börja producera lecablock. Företaget var ett av de första i Sverige som tillverkade lecablock. Långa och tunga arbetsdagar följde.

1971 så avvecklades företaget och  pappa började istället att köra hjullastare åt Bo Engström i Stugun. Han skötte snöröjningen, grusning av skogsbilvägar åt SCA och under många år var han stationerad på Ballast i Mörtån. Han jobbade med detta fram till sin pension. 

Under sent 50-tal så var Gästis en knutpunkt i Stugun, som pappa, då 28 år, besökte ofta. Kanske för att en ung dam från Borgvattnet vid namn Elvi Westerberg arbetade som servitris där. Tycke uppstod och 1961 så föddes den äldsta i syskonskaran, Peter och två år senare gifte de sig i Östersunds prästgård.

Med några års mellanrum föddes därefter Mats och Eva. 1977 flyttade familjen in på sitt drömboende på Klockare Mildes väg och tre år senare så föddes den yngste i syskonskaran, Pär. Huset byggdes ut ytterligare 1986 och ett trädgårdsland anlades och det sattes upp växthus.

Just växter var ett gemensamt intresse för pappa och mamma och de fick här möjlighet att fördjupa och utveckla odlandet. Vi minns bilsemestrar både norrut och söderut med pappa vid ratten på somrarna och på vintern så var det fisketurer som lockade.  I mitten av 1980-talet startades en handelsträdgård som var mycket populär och fick besök från när och fjärran.

Pappa valde att ta deltidspension när han var 60 år fyllda och kunde därmed ägna mera tid åt handelsträdgården, som byggdes ut med flera växthus. De utsmyckade även Stuguns centrum med olika planteringar och planterade på kyrkogården. Pappa hade ett särskilt band till pelargoner. Han planterade och vårdade ömt sina pelargoner så sent som i somras.

I augusti så fyllde pappa 90 år. Hans glada humör smittade av sig på alla som var där. Den dagen har nu en särskild plats i vårt hjärta. Kort därefter så blev pappa dålig och han avled lugnt och stilla en tid senare, den 22 december 2020.

Pappa var en mycket omtänksam och vänlig människa och sörjes av mamma, oss barn, åtta barnbarn och ett barnbarnsbarn.