Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Ivan Wiklander, Hotagen

Pappa föddes i Kälen, Rötviken och växte upp på Kyrknäset i Hotagen tillsammans med fyra syskon och son till Erik och Brita Wiklander.

Som barn vistades han en hel del i skog mark med att fiska, plocka bär och vara med på jakt. Han tyckte mycket om att få vara hos morbror Jonas Larsson på fjällhemmanet Flyberg.

Tidigt i sin ungdom började han att arbeta i skogen som huggare då träden fälldes med svans och barkades för hand. Då våren kom övergick arbetet till att flotta timret och för det mesta så jobbade han på flottningsbåten Hotagen som drog timmernoterna över sjön Hotagen ner till Laxviken. Sin militärtjänst gjorde han på F 4 i Östersund. 1954 gifte han sig med Olivia och bosatte sig i Hotagen. Samma år föddes sonen Arne och tio år senare föddes sonen Gugge.

När flottningen upphörde i slutet på 1960-talet började pappa som elektriker hos Axel Nilsson som hade elfirma. Kort därefter började han jobba på Stensjö kraft när Kvarnfallet och Stensjön byggdes. Där blev han också anställd som maskinist och jobbade kvar fram till sin pensionering 1990.

Pappa och mamma hade en lugn och harmonisk tillvaro som pensionärer hemma i Hotagen som de bägge älskade. Pappas största intresse var att vistas i naturen med att fiska, jaga och plocka bär. Han hade en stark livskraft och ställde alltid upp när någon behövde hjälp eller när något behövde göras. Ingenting var omöjligt och han sa ofta ”de e ingen konst”. Pappa var mycket social och älskade att umgås med sina medmänniskor. Alla var alltid välkomna, få en pratstund och blev alltid bjuden på en kopp kaffe.

Pappa gav oss söner en trygg och kärleksfull uppväxt. Han ställde alltid upp för oss och kom att bli en älskad farfar till sju barnbarn som skänkte honom stor glädje.

Hösten 2019 flyttade de till en lägenhet på äldrekooperativet Hotagsfjärden. Det sista året bodde pappa på Hällebo i Offerdal och i november 2020 blev han änkeman. Han fick lämna jordelivet lugnt och stilla i närvaro av sina söner och barnbarn.

Sönerna Arne och Gugge