Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Ingegerd Kandel, Sundsjöåsen

Ingegerd avled hastigt efter en kort tids sjukdom, nästan 89 år gammal. Hon fick bo på sitt älskade Sundsjöåsen till sina sista dagar.

Där trivdes hon förträffligt och hade så gjort cirka 60 år, med den storslagna utsikten och naturmiljön som omfamnade henne - älgarna runt knuten, bären och svampen som hon var väldigt kunnig om, fisken intill i Gårdstjärnen. Där bjöd hon på giftfria kalas och gästerna gick nöjda och glada därifrån.

Ingegerd föddes och växte upp i Hälle, Brunflo och hette då Svea Ingegerd Flykt, hade tre bröder i familjen, gick där i skola och var en lättlärd elev. Livlig, glad och företagsam.

Hon cyklade i ungdomen med sin pappa till Ragunda för att hälsa på släkten - en bedrift på gropig grusväg som det var på 40-talet.

Ingegerd var även barnvakt till släkten i Stockholm en tid och kom sen hem och pratade stockholmska och hade maner - allt imponerade på den tafatte brodern.

Ingegerd gifte sig 1951 med den trygge och fine mannen Arnold Kandel från Sundsjöåsen. De övertog hennes fädernegård i Hälle, som de brukade i ett tiotal år. Där påbörjade deras barn, Bernt, Stefan och Marita, sin uppväxt.

Arnold fick sen fina och stora maskinjobb hos skogsbolagen, varför en flytt till Sundsjöåsen blev av. Där övertog de hans föräldrahem 1964. Ingegerd började läsa på korrespondens och läste in alla ämnen för realen - läste dessutom data och språk.

Hon fick med ens jobb inom skoladministrationen på Verkstadsskolan och sen på Komvux, där hon arbetade till pensioneringen.

De hade en pigg hund som mötte den långväga, ängslige brodern, men när man fick höra att hunden vunnit första pris vid Jämthundsutställningen förlät man hans utskällning.

Ingegerd var en intresserad och ivrig bokläsare och utnyttjade mycket bokbussen som kom smygande genom byn.

Ingegerd hade tur på ett rikslotteri och vann högsta vinsten, en bil som gladde varje gång hon tittade i garaget.

Hon var en mycket rättskaffens person som hade raka svar - ärlig.

Det piggade upp att prata med Ingegerd. Min hustru och jag saknar henne mycket.

Karl-Gustaf Flyckt