Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Ingeborg Mårtensson, Hede

Vår mamma, Ingeborg Birgitta Sundin, föddes 1935 på gården Johan Ers i Tännäs. Yngst av fyra syskon och med farmor och farfar på gården förstår man att hon blev ompysslad. Hon pratade alltid varmt om sin barndom, särskilt om sina barndoms somrar på Härredavallen.

Redan som 15-åring flyttade hon till Sveg och ungefär samtidigt träffade hon vår pappa, Karl Erik Mårtensson från Sörviken. De hann tillbringa närmare 60 år tillsammans innan han gick bort alldeles för tidigt 2009. De fick oss två flickor, men mamma älskade barn och hade nog egentligen velat ha fler än två. Därför gladdes hon väldigt åt att få bli mormor åt fem barnbarn. Mellan åren 1992-1999 föddes fem små gossar efter varandra i rask takt.

Tyvärr drabbades mamma de senaste åren av demens, värk och andra krämpor. Vi försöker minnas henne som den mamma och mormor hon var en gång för flera år sedan. Mamma tyckte om att resa och se sig om i världen, och vi hann med flera utlandsresor tillsammans. Grekland, Spanien, Tyskland, USA, Kanada, England, Skottland är några exempel på länder vi hann besöka och uppleva tillsammans. Vi döttrar firade hennes 80-årsdag med en gemensam resa till Prag, vilket blev vår sista resa tillsammans och ett fint minne för livet.

Mamma var en person som hade en enorm energi och aldrig satt stilla. Hon hade alltid ”fullt upp”. Hon skötte hemmet perfekt och hade full service till vår pappa och oss andra när vi kom på besök. Hon var social och pratsam, umgicks gärna med vänner och familj, tyckte om att läsa böcker, lösa korsord, plocka bär och fylla frysen med älgkött och hembakt.

Vår mamma var alltid i farten, från tidig morgon till sen kväll, och såg till att alla högtider kunde firas traditionsenligt med mat och dryck. En ansvarstagande, energisk person, ibland ganska snabb, impulsiv och med humör! En mamma vi alltid kommer att minnas med värme.

Kristina och Åsa