Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Helmi Odelberg, Östersund

Till Helmi Odelbergs minne

Återigen har en i den långa raden av tidigare sjukvårdsarbetare lämnat oss. Det brukar vara vanligt att arbetsgivaren säger något när en anställd gått bort. Men har man blivit pensionär glöms det ofta. På sin höjd kan det vara arbetskamrater som kommer till minnesstunden och det är väl gott nog.

Jag arbetade mycket med Helmi och har även varit hennes chef ett tag, så jag kände henne väl. Jag var väl medveten om hennes bakgrund och hon kunde i sina berättelser levandegöra för oss hur det var att komma hit som en främling med ett annat modersmål som sjuåring och som hade mist sin far i Finland.

I det dagliga sjukvårdsarbetet på en hälsocentral är man beroende av att man kan lita på varandra. På något vis hade hon en framförhållning i arbetet som underlättade att det flöt i verksamheten. När nya förutsättningar gällde hade hon ofta en färdig plan hur vi skulle arbeta. Hennes ordningssinne och kloka bedömningar spred en säkerhet på arbetsplatsen. Hennes lojalitet var orubblig mot arbetsgivaren och sitt bemötande av patienterna prutade hon inte på.

Helmi gick senare vidare till administrativa uppgifter. Som yrkeskunnig sjuksköterska var hon en tillgång i det praktiska sjukvårdsarbetet, som hennes familj lånat ut till landstinget. Ni barn och barnbarn som haft en sådan mor och mormor/farmor skall vara stolta över henne. Hon var även ett föredöme för oss alla som jobbade tillsammans med henne.

Hans-Olof Nylén

leg läkare