Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Gunnel Waldenbäck, Frösön

Till minne av Gunnel Waldenbäck.

De tidigaste åren växte hon upp på Lagerfors bruk som barn nummer två i en växande syskonskara. Hon tillbringade mycket tid i skog och mark, hängde ofta med pappa disponenten Tage Ericson (senare Stadionchef) ut på vandring på markerna. Familjen flyttade till Stockholm under kriget och från tonåren fram till sin examen som Sofiasyster, bodde hon på Stockholms Stadion.

Hon tillbringade somrar med säsongsarbete i fjällvärlden så när hon 1955 gifte sig med Holger Waldenbäck var det naturligt att välja vackra Östersund som bostadsort. De byggde hus på Frösön med utsikt över Jämtlandsfjällen vilket blev en fantastisk start för oss barn som växte upp där. Gunnel hade stort intresse för arbetet på tomten, älskade sina vandringar i naturen och hade många fina vänner, inte minst på Solliden där hon arbetade fram till sin pensionering. Hon bodde kvar på Frösön i 55 år, även efter Holgers bortgång 2001.

Många långresor blev det också. Den första, som innebar ett år i Las Palmas med babydotter, gjorde hon själv då Holger tjänstgjorde som FN-soldat. Sedan blev det resor i Mellanöstern, Europa och Indien. Det var viktigt för henne att förstå andra människor och deras liv och hon uppträdde alltid med stor egen integritet och medmänsklighet. Det märkte inte minst vi barn som inte alltid gjorde som hon lärt - det fanns utrymme för förståelse.

På våra spännande semesterresor runt Europa med familjen var hon navet - den som kunde backa husvagnen, läsa kartan och planera resmålen. På vintrarna tog hon oss till skidtävlingar och naturupplevelser. Vi barn var alltid i centrum och de sista åren bodde hon först i lägenhet nära Peter i Gävle och sedan på samma gata som Maria i Gnesta. Ett stort intresset för idrott hade hon med sig genom hela livet med start från sitt fönster på Stadion. Hon följde alla OS och många andra tävlingar via tv, förutom i OS i Montreal som hon och Peter följde på plats på läktaren i Kanada.

Gunnel försökte alltid se det positiva i livet och även om hon råkade ut för en del olyckor iklädde hon sig aldrig rollen av offer utan hittade alltid sätt att hantera även svåra omständigheter. Hon var en riktig kämpe ända fram till sista dagen. Hon är gravsatt i minneslunden vid Frösö kyrka, invid Holger.

Vi saknar henne enormt!

Maria och Peter med familjer