Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Gunnar Grahnström, Borlänge

Gunnar Grahnström, före detta bankdirektör från Strömsund, har avlidit 96 år gammal. Han sörjs närmast av sönerna Kjell, Pär och Anders med familjer.

Redan som tonåring var Gunnar intresserad av teater. En helgkurs i Uppsala gav mersmak, så kort därefter beställde han en korrespondenskurs från Amatörteaterns Riksförbund. 16 år gammal skrev han sin första revy och genom åren ytterligare ett 20-tal lokalrevyer i Jämtland.

Efter realexamen 1940 ville han studera vidare, men ödet ville annat. Ett möte med landsfiskalen ledde till anställning inom Landsstaten där han tjänstgjorde som kanslibiträde vid Landsfiskalskontoren i Strömsund, Bräcke och Järpen.

1943 var det dags för lumpen. Gunnar kom att tillhöra underhållningsdetaljen med tjänstgöring på flottiljstaben. Han fick följa med på övningar runt om i landet och under året skrev han hela fem revyer.

Efter lumpen återvände han till landsfiskalskontoret i Järpen och året därpå började han nytt jobb som kassör vid Jämtlands Folkbank i Strömsund. Från 1947 tjänstgjorde han vid bankens huvudkontor i Östersund och 1956 återvände han till Strömsund som chef för bankens verksamhet i norra Jämtland. Gunnar arbetade som bankdirektör till 1983 då han gick i pension. Parallellt uppbar han en försäkringsagentur i Skandia under nära 40 år.

Engagemanget för teater och underhållning har varit en röd tråd genom Gunnars liv. I slutet av 40-talet, sommarteatrar och tältrevyer med bland annat barndomsvännen Yngve Gamlin. Från början av 50-talet Arnljotspelen och 1954 drog Jamtlikvällarna igång i Östersund. Där jobbade Gunnar både med idéer, artistbokningar och som programledare. En riktig succé med publik på cirka 100 000 under sommaren 1955 och totalt nära en miljon under de tio år som Gunnar var engagerad i de populära onsdagskvällarna. Roliga programupplägg, tävlingar och kända artister lockade, till exempel Jussi Björling, Miss Universum Hillevi Rombin, Karl Gerhard och Zara Leander. Gunnar dubblerade det framgångsrika konceptet och år 1957 körde han igång Strömskvällar i Strömsund. Det blev snabbt populära torsdagskvällar som återkom nästan varje år fram till 1966.

Genom åren var Gunnar även engagerad i Jämtlands Gille i Östersund och Strömsunds hembygdsförening, där han blev hedersledamot 1977. År 1957 valdes han in i Rotary.

Gunnar gifte sig 1949 med Margareta Melander och makarna flyttade 1997 till Borlänge för att bo närmare barnen och deras familjer. Margareta dog 2007 och därefter levde Gunnar ensam som vital 90-plussare.

Trots avståndet till Jämtland så var det ändå där hans själ hade sin hemvist. Stugan i Torsfjärden, naturen, fisket, och minnena från upplevelser med familj och vänner betydde mycket.

Gunnar lämnar ett stort tomrum efter sig. Han var allmänbildad som få och en gentleman av den äkta sorten. Han var en genuin berättare och han trivdes när han fångade sin publik. - Apropå det, sa han, och drog en historia som ofta byggde på minnen från sitt färgstarka långa liv.

Kjell, Pär och Anders Grahnström