Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Göte Dernmar, Hammarstrand

Ett tråkigt besked mottogs, att musikanten och dragspelaren Göte Dernmar lämnat jordelivet. Född i Mattarbodum i Björna socken, men kom senare till byn Näset i Ragunda.

Det är omvittnat att Göte redan som åttaåring visade musikalisk talang då han underhöll kraftverksarbetarna på mässen i Krångede med sitt munspel. Detta var under den så kallade rallartiden i början av 40-talet.

Göte var gehörsspelare men hans kompositioner blev ändå notsatta tack vare Gunno Elfsgård, hans spelkompis i både Östra Jämtlands dragspelsklubb och Vikbäcksgänget. Båda grupperna kända som Östjämtlands stoltheter när det gäller såväl dans som underhållning.

Mest känd blev han för sitt komponerande av finstämda melodier. Som ett enda exempel kan nämnas ”Vals i Rosengård”. Ett 30-tal egna, både gånglåtar och moderna melodier har under åren tillkommit.

Göte hade en medfödd förmåga att hitta de rätta harmonierna i låtarna. En förmåga till nyansering på ett alldeles speciellt sätt har hans spelkamrater berättat.

Göte var en trygg och säker person vilket gav stabilitet inom dragspelsklubben som han tillhört i över 40 år. En ”outstanding man” inom musiken är inte överord när det gäller honom.

Saknaden är stor men hans minne kommer att leva vidare länge i musikvärlden.

Dragspelsvännen Åke Bengtzon