Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Gösta Lindqvist, Knutby

Min bror, Gösta Lindqvist, har efter ett långt och aktivt liv avlidit i en ålder av 82 år.

Gösta föddes och växte upp i Norderåsen. Efter realexamen vid ÖPR, Östersund, flyttade han till Stockholm och började arbeta på LM Ericsson. På kvällarna studerade han vid Stockholms tekniska aftonskola och avlade ingenjörsexamen.

Gösta gifte sig midsommaren 1959 med Birgitta Fransson från Enskede och tre barn föddes. När barnen var små hyrde familjen en liten sommarstuga vid gården Jungfruäng i Knutby och de trivdes så bra att de byggde ett fritidshus i närheten, där de sedan tillbringade all ledig tid. Till slut blev det lite tröttsamt med resorna till landet varje helg så familjen sålde huset i Mälarhöjden och flyttade till Knutby. Där drev Gösta ett eget företag i radio- och tv-branschen under några år men återgick senare till Ericsson i Stockholm.

Gösta hade många olika intressen, bland annat teknik, foto, musik och folkdans. I flera år deltog makarna i Hälsingehambon, båda klädda i folkdräkter från Häggenås. Efter flytten till Uppland blev han intresserad av att lära sig spela nyckelharpa, ett instrument som ofta förekommer i uppländsk folkmusik och han byggde också en egen nyckelharpa.

Göstas största intresse efter pensioneringen har varit Knutby-Faringe-Bladåkers hembygdsförening, han var föreningens ordförande under några år. Han ansvarade för föreningens hemsida och publicerade foton från föreningens olika aktiviteter. Han lade också ner ett omfattande arbete på arkivering av inlämnade dokument och katalogisering av museiföremål, bevarande av äldre inspelningar av musik med spelmän från orten, intervjuer av äldre ortsbor och överföring av filmade äldre händelser i bygden. Han medverkade även i de flesta förekommande arbeten på hembygdsgården, bland annat byggdes en arkivbyggnad. I april 2018 fick Gösta ta emot en utmärkelse för kulturminnesvårdande gärning av Uppsala läns hushållningssällskap.

Makarna gjorde många resor till sol och värme, Kanarieöarna och Cypern blev deras favoritresmål.

Gösta blev änkeman i februari 2019.

Gösta lämnar ett stort tomrum efter sig och sörjs närmast av barnen Ulf, Marie och Fredrik, barnbarnen Sara och Victor samt syster med familj.

Birgitta Nyman